Borrell: A nemzetközi közösség politikailag és erkölcsileg kudarcot vallott

2023. november 13. 20:13

„Két államnak kell léteznie a jövőben, fel kell építeni egy államot a palesztinok számára” – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az izraeli válsággal kapcsolatban.

2023. november 13. 20:13

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. A közel-keleti helyzettel kapcsolatban elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell, hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen.

Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára”

– hangsúlyozta.

Mint mondta, a hétfői tanácskozáson olyan keretrendszert javasolt, amely ehhez kapcsolódóan bizonyos feltételek meghatározását foglalja magában; a palesztin nép erőszakos kitelepítése Gázán kívülre nem engedhető meg, ahogy nem engedhető meg a terület izraeli megszállása, és a palesztinok visszatérési jogának megtagadása.

Ezt is ajánljuk a témában

„Másrészt szükség van valamiféle palesztin hatóságra, el kell majd gondolkodnunk azon, hogy a nemzetközi közösség hogyan ruházhatja fel hatalommal” – tette hozzá. Véleménye szerint szükség lenne az arab országok erőteljesebb bevonására a megoldás keresésében, ami nemcsak pénzügyi, hanem politikai hozzájárulást is magában kéne, hogy foglaljon. Ugyancsak fontos az EU nagyobb szerepvállalása a régióban, és különösen a palesztin állam felépítésében való részvétel.

„A közép- és hosszú távú megoldásra kell összpontosítanunk, egy olyan konfliktus utáni forgatókönyvre, amely folyamatos stabilitást tud garantálni, amely lehetővé teszi a palesztinok és az izraeliek közötti, valamint az egész térségben a béke megteremtését”

– húzta alá Borrell.

(MTI)

Fotó: Frederick Florin/AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2023. november 14. 08:54
A kétállamiból nekem hiányzik valami. Ha a térség arab országait nézem, nem látok igazi államiságot. Vagy az utóbbi időben bármelyik államként felelősséget vállalt volna a saját területéről más országba kiinduló támadásért, vagy a nemzetközi közösség államként felelősségre vonta volna őket (ld. Hezbollah, huszi lázadók, stb.). Folyamatosan csak a maszatolás megy. Milyen állama lehetne a palesztínoknak? Most meg hogy egy valódi államként működő ország odacsap, megy az okoskodás.
szarvas-2
2023. november 14. 07:18
Terel ez a vén áruló fasz.
pumuklik
2023. november 14. 06:51
"benedek77 2023. november 14. 05:29 A zsidó terroristáknak..." És kire gondolsz náci unoka? A haláltáborban gyilkos náci nagyapád vére nem vált vizzé!
romanes-eunt-domus
2023. november 14. 06:50
"Másrészt szükség van valamiféle palesztin hatóságra, el kell majd gondolkodnunk azon, hogy a nemzetközi közösség hogyan ruházhatja fel hatalommal." Olyan finom, jogállami íze van, hogy szerintük egy állam hatóságát a "nemzetközi közösség" ruházza fel hatalommal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!