Bevásárolt Lettország a német csodafegyverből

2023. november 30. 21:26

Mintegy 600 millió euró (228 milliárd forint) értékben vásárol Iris-T típusú, közepes hatótávolságú fegyverrendszereket.

2023. november 30. 21:26
Presentation of the European Air Defence Academy

Lettország csütörtökön aláírta a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről szóló szerződést, amelynek keretében mintegy 600 millió euró (228 milliárd forint) értékben vásárol Iris-T típusú, közepes hatótávolságú fegyverrendszereket.

Lettország Észtországgal közösen állapodott meg a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről szeptember közepén.

A rigai védelmi tárca tájékoztatása szerint a Diehl Defence gyártóvállalat 2026-tól kezdené meg a kiszállítást. A minisztérium korábban hangsúlyozta, hogy ez lesz a két balti állam történetének legnagyobb légvédelmi beszerzése. Riga és Tallinn a jövőben részt kíván venni az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programban.

Az ESSI célja, hogy segítsen a NATO védelme alá tartozó európai térségben „bezárni a réseket”. 

Különösen igaz ez a balti államokra, amelyeknek egyik gyengesége a légvédelmi képességek terén áll fenn.

A gyártó adatai szerint az Iris-T hatásos fegyverrendszer repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek, valamint rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen. Minden egységhez radarállomás, irányítóközpont és teherautókra szerelt három rakétaindító tartozik. A rendszer képes akár 20 kilométer magasságban és 40 kilométer távolságban repülő célok elfogására.

(MTI)

Nyitókép: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2023. december 01. 06:42
Darabja 140 millió euró a rakéták darabja pedig másik 380 ezer euró. Szóval sokat nem vettek belőle…
gebsi1
2023. december 01. 04:43
Olyan szánalmas és röhejes amikor a hangya "fegyverkezik" az elefánt ellen. Vajon hány perc alatt törölnék le az oroszok a térképről ezeket ha tényleg háborúra kerülne sor? Néhány ember már megint nagyot szakított az emberi hülyeségnek és gazemberségnek köszönhetően.
Obsitos Technikus
2023. november 30. 23:00
Csivavára szöges nyakörv? Minek?
Agricola
2023. november 30. 22:36
Lehet a lettekre írigykedni, amiért olyan szerencsések, hogy nekik 2026-tól olyan fegyverrendszerük lesz, amely képes lesz akár 20 kilométer magasságban és 40 kilométer távolságban repülő célok elfogására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!