Beszólt a nyugatiaknak Putyin és Sojgu, hidegháborút emlegetve

2023. november 09. 12:40

Az apropó az volt, hogy Kína egyik fontos katonai vezetőjével találkoztak Moszkvában.

2023. november 09. 12:40
Vlagyimir Putyin orosz államfő (szemben) és Csang Jo Hszia, a kínai Központi Katonai Bizottság alelnöke megbeszélést tart Putyin Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án.

Oroszország és Kína nem épít hidegháborús jellegű szövetséget, nem úgy, mint „egyes agresszív nyugati országok” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában, miután fogadta Csang Jo Hsziát, a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökét. Putyin hozzátette: a két fél között a katonai és technológiai együttműködés „egyre fontosabbá válik”.

Az EuroNews hozzáteszi, hogy az orosz elnök szerint „a NATO túllép saját földrajzi keretein”, Washington pedig új szövetségeseket keres Ázsiában. „Mindezt látjuk a barátainkkal, és csöndesen, kiegyensúlyozottan reagálunk, védelmi kapacitásaink megerősítésével” – tette hozzá.

Az orosz-kínai kapcsolatok Ukrajna orosz lerohanása óta erősödtek meg, részben az európai szankciók miatt. 

Szerdán korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a két ország nem épít közös katonai blokkot, szemben egyes nyugati országokkal, de kínai kollégájával hangsúlyozta a két fél közti védelmi együttműködés szorosabbra vonását. 

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. november 09. 14:26
Kínában számunkra láthatatlan szkanderezés folyik a katonai és politikai vezetés közt, egyelőre a katonák állnak jobban, vagyis a realitás párt. De óriási nyomás van rajtuk az erőltetett ütemű minőségi fejlesztés érdekében. Szerintem tettek egy ajánlatok az oroszoknak, szedjék szét együtt, amit Ukrajnában eldobálva találtak, osszák szét a fejlesztési feladatokat és cseréljék ki a végén.
lájkbajnok
2023. november 09. 13:59 Szerkesztve
A KGB-s meg a pártfőtitkár. Még a két dagadék seggdugasz elvtárs, Kim Dzsongun és Orbán hiányzik a komcsi béketáborból.
Chekke-Faint
2023. november 09. 13:38
Ha lesz orosz-kínai összefogás, az nem látványos csinnadratta lesz, hanem komoly és más orrára nem kötött együttműködés. Ja kérem ezt így is lehet....
blanconegro
2023. november 09. 13:35
Nagyon szeretem Magyarországot. Budapesten élek, de ha máshol kellene, mondom: kellene laknom, akkor inkább Moszkva, mint a nyugati szar városok bármelyike.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!