Beiktatták a szocialista miniszterelnököt Spanyolországban

2023. november 17. 12:20

Az eseményen mellőzték a a vallási jelképeket, a Bibliát és a feszületet.

2023. november 17. 12:20
null

Pénteken beiktatták miniszterelnöki hivatalába Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát a madridi Zarzuela palotában.

Az új kormányfő VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra.

A rövid, néhányperces eseményen mellőzték a vallási jelképeket, a Bibliát és a feszületet, épp úgy, mint Pedro Sánchez legutóbbi két beiktatása alkalmával 2018 júniusában és 2020 januárjában.

A kormányalakítási folyamat következő lépése a koalíciós kabinet összetételének bejelentése, amelyben a PSOE mellett a Sumar, a több baloldali pártot tömörítő formáció kap helyett.

Pedro Sánchezt csütörtökön választotta újra a spanyol parlament alsóháza. Azután kapott lehetőséget a tisztségre, hogy a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem szerzett elegendő szavazatot a képviselőktől a miniszterelnöki poszt betöltéséhez szeptember végén.

(MTI)
   

Ezt is ajánljuk a témában

Újraválasztották a spanyolok Pedro Sánchezt

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, Pedro Sánchezt újra miniszterelnökké választotta a spanyol parlament Madridban.

Ezt is ajánljuk a témában

Forrong Spanyolország a baloldal és a katalánok kiegyezése miatt

A spanyol jobboldal az utcára vonult, miután Pedro Sánchez miniszterelnök megegyezést kötött a katalán szeparatistákkal. Csak Madridban 80 ezer ember tüntetett.

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik