Az izraeli hadsereg bekerítette Gáza városát

2023. november 09. 07:31

Új fejezet nyílik a háborúban.

2023. november 09. 07:31
null

Az izraeli földi erők körbezárták Gáza városát, a palesztin enklávé legnagyobb és legzsúfoltabb lakosságú központját. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is megerősítette, hogy a katonaság körbezárta a várost – írta meg a CNN.

A katonáink körbezárták a várost, hamarosan olyan csatákban vesznek majd részt, amelyek során felszámolják a földalatti és a föld feletti terrorista infrastruktúrákat és likvidálják a terroristákat

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

Az izraeli erők három tengelyen nyomultak előre – Gazától északnyugaton a Földközi-tenger partjánál, északkeleten, Beit Hanoun közelében, és kelet-nyugati irányban, a Gaza város déli része mentén – látszólag azért, hogy kettéosszák a várost.

Az izraeli csapatok mélyebbre mozogtak a nyugati területen, a tenger felé, ezt az Európai Űrügynökség műholdképei is megerősítették, amelyek szerint az erők körülbelül egy kilométerre vannak attól, hogy teljesen körbezárják a várost. Gázában 21.000 négyzetméteren közel 2 millió ember él.

Egyre több a sérült és az áldoztat

A palesztin Ramallah-i Egészségügyi Minisztérium által pénteken közzétett adatok szerint eddig több mint 9000 ember vesztette életét az izraeli támadások során 2022. október 7. óta, és több mint 23.000 ember sérült meg a minisztérium szerint.

Miután Izrael felszólított az embereket, hogy hagyják el Gázát, október 28-án Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a háború második szakaszának egyetlen célja, hogy 

megsemmisítse az ellenséget.

Miri Eisin, egy visszavonult izraeli ezredes, aki hadsereg- és katonai hírszerzési hátterrel rendelkezik, azt mondta a CNN-nek, hogy a lassú és szisztematikus megközelítés ezért szükséges, mert 

a Hamasz feltételezhetően százával ejtett túszul izraelieket az alagúthálózataikban.

Eközben nő a humanitárius válság a városban

Nem egyértelmű, hogy hány civil van még Gáza városban, ahol növekvő humanitárius válsággal néznek szembe, mivel az orvosi ellátás, az ivóvíz és élelmiszerellátás is kritikusan alacsony szinten van, miközben az izraeli csapatok egyre közelebb kerülnek.

A város fő kórházában, az Al-Shifaban dolgozó orvos pénteken azt nyilatkozta a lapnak, hogy már lassan az olyan alapvető funkciók sem működnek a kórházban, mint az oxigénellátás. A kórház jelenleg is tele van beteggel. Az izraeli támadás elől védelmet kereső menekültek tömege is oda menekült.

Ha nincs áram, ez a kórház tömegsírrá fog válni

– mondta Dr. Abu-Sittah.

Az alábbi, október 30-án készült műholdfelvételen látható, amint az izraeli csapatok bekerítik Gáza városát.

Paul P. Murphy and Henrik Pettersson, CNN

***

Nyitókép: FADEL SENNA / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2023. november 09. 17:30
Na buzeráns transz lipsi torzonborz szarok. "Floridai luxuslakást vett a fővárosi közművezér" A zsindexen jelent meg ti szarok.
Tommaso
2023. november 09. 11:20
"Még csak körbekerítették, de már vesztettek egy tucat tankot... Mi lesz ha még be is mennek? A házak és beláthatatlan romok között még nagyobb lesz a veszteség..." Egy háború óhatatlanul veszteségekkel jár. Az oroszok például 20 millió embert vesztettek, DE legyőzték a náci Németországot.
Tommaso
2023. november 09. 11:18
Tasi János szerint "60 éve tartja bekerítve" Válasz erre Tasi János csak a számokban téved, egy kicsit. Az arabok ugyanis 75 éve tartják bekeritve Izraelt.
Mich99
2023. november 09. 10:21
Az arabok még mindig csak a PROPAGANDÁVAL foglalkoznak, ahelyett hogy mentenék a civil lakosságot! A megfejtés persze egyszerű: minden a Hamász terroristáinak van alárendelve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!