Alultáplált nők és gyermekek, ötven nap teljes sötétségben – mutatjuk, mit élhettek át az izraeli túszok Gázában

2023. november 28. 18:01

A túszok nagy részét a gázai alagútrendszerben őrizte a Hamász. Sokan még azt sem sejtették, hogy a rokonaik is túszok.

2023. november 28. 18:01
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az elmúlt négy nap során az izraeli médiában egyre több információ jelent meg arról, hogy mit tapasztaltak azok az izraeli túszok Gázában, akiket október 7-én az otthonaikból hurcoltak el a terroristák. A kiszabadult nők és gyermekek közül sokaknak a családtagjai még mindig fogva tarGázában vannak fogva tartva.

A túszok nagy részét a gázai alagútrendszerben őrizte a Hamász

Az első csoporttal elengedett 72 esztendős Adina Moshe unokaöccse az AP riporterének elmondta: nagynénjének elsősorban a természetes fényhez kell hozzászoknia, mert az idős nőt heteken át teljes sötétben tartották fogva.

Miután hazajött mindig lefelé fordította a szemét, a fogság alatt teljesen elszakították őt a külvilágtól.” 

Néha órákat kellett várniuk, mielőtt kimehettek volna mosdóba

Merav Raviv, akinek három rokonát pénteken engedte szabadon a Hamász, az AP ripoterének elmondta, hogy a kiszabadult családtagjai szerint egymás mellé tolt székeken aludtak. Elmondásuk szerint néha órákat kellett várniuk, mielőtt kimehettek volna a mosdóba. Az orvosok, akik a hazatérteket vizsgálták úgy nyilatkoztak, hogy 

 a nők és a gyermekek „alultáplált állapotban érkeztek.”

„A fogságban az étrendjük főleg rizsből, lisztes humuszból és pitakenyérből állt, egyikük 20 kilót fogyott. Voltak napok, amikor egyáltalán nem kaptak ételt” mondta az izraeli Wolfson kórház egyik orvosa. 

Hol tartották fogva a túszokat? 

A Hamász a legtöbb túszt a Gázai övezet alatt kiépített alagútrendszerben tartotta fogva. Többen egy nagyobb teremről számoltak be. Jahja esz-Szinvár, a Hamász terrorszervezet gázai vezetője állítólag felbukkant az alagútban és héberül beszélt néhány túszhoz – számolt be az izraeli 12-es csatorna. 

Szinvár, a terrorista két évtizedet töltött izraeli börtönökben. 2011-ben Izrael fogolycsere megállapodást kötött a Hamásszal, amely keretében egyetlen katonáért, Gilad Shalitért cserébe 1027 palesztin elítéltet engedtek el: köztük Szinvárt is. 

Nem minden izraelit zártak az alagútrendszerbe

Noam és Alma Or 17 és 13 éves testvérpárt például egy szobában tartották fogva egy harmincas évei végén járó izraeli nővel – számolt be a tinédzserek nagybátyja a Guardiannek

Noam és Alma elmesélték, hogy október 7-én a terroristák rájuk gyújtották a házukat,

és a hatalmas füst miatt a család úgy döntött, hogy kimásznak a biztonsági szoba ablakán. A testvérpárt elkapták a terroristák: Noamot a csomagtartóba tették, a húgát pedig beültették az autóba.

A tinédzserek csak hazatérve tudták meg: édesanyjukat meggyilkolták, apjukat pedig még mindig Gázában tartják fogva.

Az izraeli-orosz Ron Krivoi, akit az 50 túsz mellett az orosz elnök kérésére engedtek el, szintén nem az alagútrendszerben volt fogva tartva. A 25 éves férfit a Nova-partiról rabolták el a terroristák, és egy lakóépületben zárták el. Mikor az izraeli légierő lebombázta az épületet, Krivoi megszökött. A férfinak négy napig sikerült bujkálnia, mielőtt lakosok elfogták őt és visszavitték a Hamásznak – mesélte Ron Krivoi nagynénje a KAN Reshet Bet rádió adásában. „Megpróbált eljutni a határhoz. De nem tudta hol van, és merre kellene mennie, nem tudta magát navigálni. Teljesen egyedül volt” – mondta a fiatalember nagynénje.

Egyes túszokat akár az izraeli hadseregtől egy karnyújtásnyira is rejtegethettek

A harmadik napon elengedett túszok kapcsán kiderült: az elrabolt izraeliek egy részét Gáza városban tartották fogva, ami elvileg már izraeli kézen van. Az i24NEWS-nak nyilatkozó szakértők szerint ez azt jelenti, hogy az izraeli hadseregtől egy karnyújtásnyira tartották a túszokat. 

Ezeknek az információknak a fényében különösen nehéz lesz a „gázai metró” felszámolása, hiszen az IDF-nek bele kell kalkulálnia, hogy a Hamász terroristái izraelieket használnak emberi pajzsként. 

Pszichológiai terror 

Azzal a tudattal várakozhattak a külvilágtól elzárt izraeliek, hogy akár évek is eltelhetnek, mire kiszabadulnak, hiszen korábban a Hamász Gilad Shalitot öt éven át tartotta fogva. Ráadásul a túszok közül sokan tanúi voltak annak, hogy a terroristák lemészárolták a családtagjaikat, ezért joggal félhettek a hasonló sorstól. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Hamász mind a négy nap során propaganda videókat adott ki a túszok átadásáról, amelyeken az látható, hogy a maszkos és állig felfegyverzett harcosok integetnek az elengedett gyerekeknek, mintha egy iskolai kirándulásról küldenék őket haza, és nem azután, hogy a föld alatt tartották őket ötven napon át, miután lemészárolták a rokonaikat és a szomszédaikat. 

A terrorcsoport az egyik anyát, akit öt éves kislányával raboltak el, még arra is rákényszerítette, hogy „köszönő levelet” írjon a Hamásznak a jó bánásmódért. 

Ráadásul a Hamász Izrael kérése ellenére, továbbra sem engedi meg a Vöröskereszt számára, hogy a túszok közelébe menjenek.

Israelis Attend The '50 Days of Hell' Rally In Support Of Hostages That Are Held by Hamas
Izraeliek a túszok elengedésért demonstrálnak Tel-Avivban. Forrás: NurPhoto via AFP

A hátramaradottak 

Az 50 (plusz 1) izraeli túsz hazatérése után még mindig 185 izraeli van fogva tartva Gázában.

A tűszünetet két nappal meghosszabbították, amely újabb 20 izraeli elengedését jelentheti. Nem mindenkit a Hamász őriz, az izraeli médiaértesülések szerint a legfiatalabb túsz, a mindössze 10 hónapos Kfir Bibas, valamint kétéves bátyja és édesanyja, azért nem volt része az elengedett 50 túsznak, mert egy másik iszlamista csoport tartja őket fogva. 

A kiszabadult túszok ugyan hazatérhettek Izraelbe, vagyis azt gondolhatnánk, túl vannak a nehezén, ugyanakkor az otthonaikat sok esetben lerombolták, rokonaikat megölték, szeretteik pedig még mindig Gázában vannak.

Yair Moses-nek például mind az apját, mind pedig az anyját elrabolták október 7-én. A férfi az i24NEWS-nak elmondta

boldog, hogy 78 esztendős édesanyja hazatérhetett, de az édesapja még mindig a terroristák fogságában van. 

Moses a riporternek azt is elmesélte, hogy – mivel az eddigi alkuk nőkre és gyerekekre irányultak – a fogva tartott férfiak kérdése még fel sem merült a tárgyalások során. 

Tel-Avivban a kialakított „túsz-téren” állandó az elraboltak rokonainak jelenléte. A Times of Israel beszámolt egy idős férfiről, akinek a fiát, a 46 esztendős Omrit az azóta elhíresült Nahal Oz nevű kibucból rabolták el. Dani Miran a lapnak elmondta: mindent megtesz, hogy ne felejtsék el a fiát, akit két lánya és felesége vár haza. 

„Ezen a ponton csak információt szeretnék. Él-e? Megsebesült? Ágyban alszik? A földön kell aludnia? Nem tudunk semmit”– mondta az idős férfi. Hozzátetette: boldog, hogy elengedtek izraeli túszokat. „Örültem nekik. Aztán később, már az ágyban fekve visszatértek a kérdések, és ez van minden éjjel” – mondta Dani Miran.

*** 

Nyitókép: Chen Avigdori 50 nap után átöleli feleségét Sharont, akit lányával Noammal tartott fogva a Hamász. AFP PHOTO /GPO

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 29. 19:19
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
Karcsi_Charlie
2023. november 28. 21:03
Terroristák és terroristák, iszlám államot akarnak az egész világon. Minden ateistát, keresztényt, zsidót, buddhistát és hindut ki akarnak irtani. Mindenki, aki észak-gázában maradt terroristaként kezelendő, beleértve a nőket és gyerekeket is. Likvidálni, ha kell mind a kétszázezret. Az arab csak az erőszakból tanul, az iszlám a behódolás vallása. Hódoltatni kell őket, amit csak úgy lehet , hogy pár milliót kiirtanak belőlük.
survivor
2023. november 28. 20:55
Sztálin nem állt meg Berlinig. 1947 óta támadott Izrael miért állion le ?
survivor
2023. november 28. 20:52
Egyszer ezt VÉGIG kell játszani. A Krasznaja Armija miért nem állt meg a német határnál...1944 ben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!