Zelenszkij: Ukrajna soha többé nem fizet a szuverenitásával a béke ígéretéért

2023. október 02. 07:02

Az ukrán elnök érdekes történelmi fejtegetésbe kezdett.

2023. október 02. 07:02

A Kyiv Independent arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij elnök október 1-jén, a veteránok és az elesett katonák tiszteletére rendezett állami ünnepen kijelentette: az ország soha többé „nem fog gyermekei jövőjével, szuverenitásával fizetni a béke illuzórikus ígéreteiért”. Hozzátette: 

Ukrajna történelmi következtetéseket vont le”.

1994-ben, három évvel a függetlenség elnyerése után Ukrajna, amely a világ harmadik legnagyobb, több mint 5000 stratégiai és taktikai fegyvert tartalmazó nukleáris arzenáljával rendelkezett, aláírta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést (NPT) és a Budapesti Memorandumot. Az ország kiterjesztett biztonsági garanciát várt cserébe a robbanófejek Oroszországba történő áthelyezéséért, amely 20 évvel később brutálisan megsértette a memorandumot és megszállta Ukrajnát – írja a lap.

„Egységes országunknak lehetővé kell tennie, hogy kiűzzük a megszállókat a földünkről. És ez így is lesz” – mondta Zelenszkij, aki szerint 

a bátorság, a kitartás és az egység az, amit nem veszíthetünk el, hogy ne veszítsük el Ukrajnát”.

Augusztus elejéig 12 ország – Belgium, Dánia, Írország, Izland, Spanyolország, Norvégia, Hollandia, Portugália, Románia, Finnország, Finnország, Csehország és Svédország – már csatlakozott a G7-ek közös nyilatkozatához az Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákról, írják.

Nyitókép: ED JONES / AFP

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 03. 12:57
Amíg él ukrán férfi, addig zajlani fog a háború, mert akkor lesz ellenállás a beköltöztetni kívánt migránsok ellen. Európa jobban jár, ha a mai ukrán, pontosabban ukrajnai politikai kurzus eltűnik. Különben drasztikus folyamatok fognak elindulni: muzulmán bevándorlók - ortodox ukrajnai és orosz környezet... Tekintsük végig már a történelmet Khorezmia, Ujguria óta: mivel, milyen folyamatokkal járt ez korábban. A nem muzulmánok számára. Így tűntek el Ázsiából a sok milliós keresztény közösségek. Isten óvja az ukrán népet és valamennyi európai népet!
polárüveg
2023. október 03. 12:50
Tisztelt koronaszépe! Külföldi orvlövészek, akik Juscsenko testőreit, a rendőröket és a tüntető civileket válogatás nélkül lőtték, az nem belügy, hanem egy idegen hatalom kormánydöntése. Lásd Allende chilei elnök sorsát, amelyet Juscsenko a koránál fogva még tanult, és miután megfogyatkoztak a testőrei, akik a testükkel védték őt, elmenekült. Tisztelettel!
Nasi12
2023. október 03. 09:14
Mert azt már mind odaadta. Söt hitelböl is adott már. Meg adományokból. Vagyis FIZETNI már rég nem tud a szuverenitásáért sem.
Akitlosz
2023. október 02. 16:14
"Augusztus elejéig 12 ország – Belgium, Dánia, Írország, Izland, Spanyolország, Norvégia, Hollandia, Portugália, Románia, Finnország, Finnország, Csehország és Svédország" És még Finnország is csatlakozott. Az úgy már 13.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!