Vöröskereszt: Sztyepanakert gyakorlatilag szellemváros

2023. október 03. 12:47

Hegyi-Karabah egykori örmény fővárosában csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak.

2023. október 03. 12:47

Hegyi-Karabah „fővárosa”, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – tudatta kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

„A város teljesen elhagyatott. A kórházak nem működnek, az egészségügyi személyzet elment, még a halottasház igazgatója is elment. Ami itt van, az meglehetősen szürreális” – közölte Sztyepanakertból Marco Succi, az ICRC csoportvezetője. Elmondta, hogy míg az azeri rendőrök máris elkezdték a járőrözést az utcákon, az ICRC munkatársai hangosbemondóval járják a várost, ottrekedt embereket keresve. Így találtak rá többek között egy idős, ágyhoz kötött rákbeteg asszonyra, aki máris súlyos alultápláltság tünetei mutatta, és akit mentővel Örményországba vittek – magyarázta. 

Hozzátette azonban, hogy rendkívül nehéz a ilyen körülmények között a leginkább elesetteket megtalálni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a nemzetközileg el nem ismert, szakadár „Hegyi-karabahi Köztársaságot”. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a szeptember végén indított műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. A korábban örmény többségű terület azóta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó, Magócsi Márton
 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 04. 04:37
💖. https://vm.tiktok.com/ZGJcfpcUb/
Onurisz
2023. október 03. 17:17
Szerencsétlen örmények ismét megszívták a muszlim szomszédságot.
pollip
2023. október 03. 12:59
Csak nekem hasonlít Szerbiához és Koszovóhoz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!