Vera Jourová nehéz szívvel, de elfogadta a szlovákiai parlamenti választások eredményét

2023. október 01. 21:13

„Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett” – tette gyorsan hozzá az Európai Bizottság alelnöke.

2023. október 01. 21:13

„Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke „bejelenti” a sör árának emelését.

Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett”

– mondta az európai uniós biztos.

„A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt” – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy

a szlovák információs térséget „szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból” származó információk árasztották el.

Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

A magyar jobboldal nem imádja Ficót – csak képes elszámolni kettőig.

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. október 02. 12:15
/Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett/ Hát nem kellett volna annyit manipulálnod! Mit fogadsz el? Más ország választópolgárainak döntését? Nem félsz Pressmanntól? Azt sugallod, hogy beavatkoztál?
Proxima Centauri
2023. október 02. 10:31
Babiš-baby
dupree
2023. október 02. 09:03
Tele volt a klubrádió azzal a fassággal hogy Magyarország szándékosan "engedett rá" több százezer migránst a Felvidékre. Hetekig hívogattak ilyen olyan libsi "magyar" politikusokat akik, háááát hoooogyne, annyi menedékkérelem van a hivatalokban, fel se bírják dolgozni Pozsonyban. Jurova titulusa is maga az unió megcsúfolása, egy félrevezetés, inkább "globalizmus-ügyi" biztosnak kéne nevezni. Idegesek mert nem gyorsul a nyílt társadalom kialakítása és jövőre választás, rezeg a léc. De már mindegy az Unió jelenleg már nem a fejlődés hanem az agonia útjára lépett. Ha felveszik az ukránokat, akkor kampó.
Roadkill
2023. október 02. 08:55
ha ez a vera kihúzná néha a fejét a soros seggéből....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!