Térképre raktuk: így őrültek meg Európa nagyvárosaiban a palesztinokért!

2023. október 26. 18:09

A dzsihádot és Izrael pusztulását követelő londoni százezres tömeg csak egy volt a sok közül. Mutatjuk!

2023. október 26. 18:09
Hamász, palesztin, tüntetés, Izrael

Viszonylag sokakat megdöbbentett a tény, hogy Európa muszlim és baloldali tömegei a tömeggyilkos Hamász akciója után, különféle ütemezésben ugyan, de utcára vonultak – ám nem azért, hogy az agressziót elszenvedő (ugyanakkor a palesztinok kezelése terén messze nem ártatlan bárány) Izrael civil polgárai elleni atrocitásokat elítéljék, hanem tiltakozni a várható válaszcsapással szemben.

Hamász, Palesztina, Gáza, Izrael lerombolása, a palesztin civilek védelme - a tümtetésen aztán minden összefolyik
Hamász, Palesztina, Gáza, Izrael lerombolása, a palesztin civilek védelme - a tüntetésen aztán minden összefolyik
Forrás: TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP

Sőt,

olykor Izrael eltörlését követelve, vagy éppen a Hamászt éltetve.

Londonban szólt a legnagyobbat a palesztinpártiak hangja, de az Egyesült Királyság mellett Európa többi országa sem maradt ki a tüntetésekből; igyekeztünk összeszedni a jelentősebbeket.

Az első alaposabb keresésre negyvennégy demonstrációt raktunk térképre, amely országban/városban pedig több is volt, ott a legnagyobbat (Németországban, Angliában és Írországban például tucatnyi város volt érintett, ugyanakkor néhol elhanyagolható méretűek voltak a demonstrációk).

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre – íme Európa palesztinpárti térképe:

A tüntetések zömét muszlim és baloldali szervezetek hirdették meg, legnagyobb részük rendbontás nélkül zajlott – persze érdemes hozzátenni, hogy a rendőrség országról országra eltérően értelmezte a rendbontás tényét, az, hogy Glasgowban szobrokon táncoltak, vagy hogy Párizsban pirotechnika mellett lobogtattak palesztin zászlókat, láthatóan nem számított bele ebbe a körbe.

A tüntetések több hullámban zajlottak: jelentős részük a Hamász egykori vezetői által meghirdetett „harag napján” vonult utcára, azaz október 13-án pénteken; 20-a péntek is csúcsnap volt (a muszlimok számára a péntek a szakrális nap, kötelező közös imával), de a hétvégi napok is beteltek a naptárakban.

Érdekesség, hogy számos tüntetésre még azelőtt sor került, hogy Izrael érdemi válaszcsapásokba kezdett volna,

vagyis sok olyan tüntető is utcára vonult, aki számára nem okozott gondot azonosulni az addigra több mint ezer izraelit lemészároló, civilek közül túszokat szedő Hamász ideológiájával,

a válaszcsapás ellen viszont már nagy elánnal tiltakoztak.

Egyébként ilyen tüntetést szervezett vagy szervezett volna Bécs környékén a Magyarországról „elüldözött” CEU egyik szervezete is.

Ugyancsak érdekes megfigyelni a térképen az egyes tüntetések (becsült, kerekített) létszámát: jól kivehető, hogy Nagy-Britannia és Nyugat-Európa még a törökországiaknál is sokkal nagyobb demonstrációknak adott otthont, míg Közép-Európa jelentős része „megúszta” néhány száz fős felvonulásokkal; Pozsonyban és Budapesten legjobb tudomásunk szerint sor sem került ilyesmire. Igaz, hazánk fővárosában a miniszterelnök utasítására a rendőrség meg is tiltotta azt, ugyanakkor Bécsben, Berlinben és Párizsban is tiltás volt, mindhiába.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. október 28. 11:14
Mint a képeken is látható, a tüntetők nagy része nem a hazai őslakosok közül került ki, hanem arabok, palesztinok.
Tasi János
2023. október 26. 22:01
Aki ért angolul, annak mindenképpen ajánlom ezt a videót!: https://www.youtube.com/watch?v=IWJ1StsO8TI Képben vannak, nem úgy mint aki ezt írta itt fönt...
KBA98
2023. október 26. 20:35
holott lövésük sincs, hogy kiért, vagy miért őrjöngenek!
connorj
2023. október 26. 20:14
🇮🇱VIDEÓ EGY ELRABOLT ZSIDÓ KISGYEREKRŐL: https://vm.tiktok.com/ZGJKUUxwS/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!