Somkuti: A növekvő terrorfenyegetettség az illegális migráció eredménye, és aki ezt vitatja, az a laposföld-hívőkkel van egy szinten

2023. október 17. 16:24

A magányos merénylők „gyakorlatilag a környezetük számára is észrevehetetlen módon radikalizálódnak, és lényegében az elkövetés időpontjáig minimális jelét mutatják annak, hogy támadásra készülnek” – értékelt lapunknak a biztonságpolitikai szakértő.

2023. október 17. 16:24
Béres Sándor
Béres Sándor

Mint arról a Mandiner is beszámolt: kedden elfogták az iszlamista terroristát, aki Brüsszelben lövöldözött. A hírt a város polgármestere is megerősítette. Lapunk megírta azt is: nemcsak Európában, már Amerikában is nő a terrorveszély, olyannyira az FBI magányos merénylőkre figyelmeztet, és vészjósló jelzést adott ki az izraeli-palesztin harcok nyomán. Erről itt írtunk bővebben.

***

A növekvő fenyegetettségről szóló hírek kapcsán Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti: az ilyen elkövetők gyakorlatilag észrevehetetlen módon radikalizálódnak

„A titkosszolgálatok számára a legnagyobb problémát a brüsszeli merénylőhöz hasonló, magányos, angol kifejezéssel élve „lone wolf” (magányos farkas – a szerk.) elkövetők jelentik” – értékelt lapunk kérdésére válaszolva Somkuti Bálint. Mint részletezte:

az ilyen elkövetők gyakorlatilag a környezetük számára is észrevehetetlen módon radikalizálódnak,

és lényegében az elkövetés időpontjáig minimális jelét mutatják annak, hogy támadásra készülnek”.

„Egyre gyakoribb ez az elkövetési mód”

A szakértő lapunknak elmondta azt is: a magányos elkövetők „saját maguk tervezik meg és kivitelezik a merényletet, így bár annak hatékonysága alacsonyabb, mint egy több főből álló, esetleg külső segítséget is igénybe vevő terrorszervezet csapásának, a lebukás aránya a tervezési fázisban szinte a nullával egyenlő”.

Vagyis – mint Somkuti Bálint rámutatott – nem meglepő, hogy 

ez az elkövetési mód egyre gyakoribb, ahogyan az a fajta módszer is egyre jellemzőbb, hogy az elkövető közvetlenül a terrortámadás előtt, vagy már csak a merénylet után tesz hűségesküt valamelyik terrorszervezetnek,

hiszen ezeket a elkövetőket rendkívül nehéz felderíteni azokkal a titkosszolgálati eszközökkel, amelyekkel a csoportos elkövetőket akár már a tervezés kezdetekot fel lehet deríteni, ki lehet iktatni.”

Érdekesség a brüsszeli elkövetővel kapcsolatban

A brüsszeli elkövető kapcsán a szakértő rámutatott: „a hírek szerint

az elkövetőt már 2016 óta figyelte a belga titkosszolgálat, és szerepelt a muszlim radikálisok listáján, ezért is meglepő, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben nem történt megelőző intézkedés”.

Mivel függhet össze a növekvő fenyegetettség?

Arra a kérdésünkre, hogy az izraeli háború, és/vagy a migrációs válság összefüggésben állhat-e a növekvő terrorfenyegetettséggel, Somkuti Bálint aláhúzta:

„az a helyzet, hogy elképesztő számú, ellenőrizetlen hátterű és felfogású ember áramlott be Európába, olyan népességgócokat kialakítva a kontinensen, ahol az európai szokások és törvények nem érvényesülnek, egyértelműen az illegális migráció eredménye. Aki ezt vitatja, az a laposföld-hívőkkel van egy szinten” – tette hozzá.

A cikkünk írásakor már több, mint másfél hete kirobbant izraeli háború kapcsán pedig a szakértő hozzátette: „egyértelmű az összefüggés aközött is, hogy van egy bevándorló háttérrel rendelkező csoport, amely elégedetlen (akár friss bevándorlóként, akár másod-harmad generációs állapolgárként) és aközött, hogy jön egy olyan kiemelt sajtóérdeklődéssel járó konfliktus, mint a (Somkuti elemzéseiben hatodik izraeli konfliktusként emlegetett – a szerk.) izraeli háború, amely aktivizálja ezeket a lehetséges elkövetőket”.

***

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2023. október 21. 08:05
Sajnos bizonyos értelemben vissza kell kanyarodni a kulturális fajelmélethez.
cccbasatu
2023. október 18. 08:45
Orbán rezsim dilettáns politikája terrorista célponttá tette Magyarországot!
zsocc44
2023. október 17. 17:43
Somkuti úr, csak egy apróság. A fickót 2016-óta megfigyelik, mint iszlám radikális…. Tényleg egyik percről a másikra “radikalizálódott”… nem kéne mentegetni a sok impotens balfácán “szakértőt”, amilyen maga is… ennyit tudnak, mint a brit “tudósok”
Akitlosz
2023. október 17. 17:42
Na és ki csinál bevándoroltató, betelepítő, lakosságcserélő politikát? Ki szórja az állampolgárságot idegenek millióinak? Csak nem az EU és a tagállamai? A migránsok és közöttük a terroristák egyszerűen azért jönnek, mert jöhetnek. Willkommenskultur van, határvédelem nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!