Már Amerikában is nő a terrorveszély – magányos merénylőkre figyelmeztet az FBI

2023. október 16. 10:38

Az ügynökségi vezető vészjósló jelzést adott ki az izraeli-palesztin harcok nyomán.

2023. október 16. 10:38

Az FBI vezetője vészjósló figyelmeztető jelzést adott ki a terrorfenyegetések növekvő száma miatt az Egyesült Államokban, a legnagyobb aggodalom a potenciális magányos farkasok miatt alakult ki, akik a Hamász-támadásokat másolnák le. Christopher Wray, az ügynökség igazgatója egy San Diego-ban tartott rendőrsági konferencián arra sürgette a hatóságokat, hogy legyenek különösen is körültekintőek a dühöngő izraeli-palesztin konfliktus nyomán.

Ezt is ajánljuk a témában

Wray megerősítette elkötelezettségét a történelemből ismert szélsőséges és antiszemita eszmékkel szembeni fellépés mellett.

„Ebben a felforrósodott környezetben nem kérdés, hogy megnőtt a bejelentett fenyegetések száma, különös figyelemmel kell lennünk a magányos elkövetőkre, akik inspirációt meríthetnek az elmúlt időszak eseményeiből, hogy maguk is erőszakos cselekményt kövessenek el” – magyarázta az FBI-vezér.

Wray figyelmeztetése egy nappal azt követően érkezett, hogy a volt Hamász-vezér Khaled Meshaal meghirdette a „harag napját”. Konkrét fenyegetési esetekről ugyanakkor nem számolt be, általános figyelmeztetést adott ki. Arra kérte egyúttal a fegyveres hatóságokat, folytassák a hírszerzési információk megosztását és együttműködését.

Európában is nő a veszély

Az izraeli eseményeknek Európára is hatása van, szakértők a terrorfenyegetettség növekedésére figyelmeztetnek. Franciaországban ez már egészen kézzelfogható:

a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be, miután múlt pénteken egy iszlamista halálra késelt egy tanárt és másik két embert megsebesített egy gimnáziumban. 

A francia belügyminiszter szerint kétségkívül összefüggés van a Hamász Izrael elleni támadása és a terrortámadás között. Kiderült, hogy a dzsihadista csecsen elkövetőt és a családját hónapok óta megfigyelték a hatóságok, de szerintük nem volt arra utaló jel, hogy támadásra készül.

Európa biztonsági helyzete biztosan romlani fog Izraelnek a Hamász ellen tervezett válaszcsapása miatt – jelentette ki Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, az Inforádiónak adott interjúban. Úgy fogalmazott, visszatérhet az öngyilkos merényletek világa. Kifejtette: „Ha a Hamász mint szervezett erő megsemmisül, nyilvánvalóan öngyilkos merényletek kerülnek előtérbe, másra nem lesznek képesek, megpróbálnak ilyeneket végrehajtani, vannak erre előkészített tervek. A készültségi szinten nyilván minden európai állam, rendőrség, katonaság is készül.”

A koronavírus-járvány miatt nehezebbé vált a terroristasejtek bejutása is Európába, de a következő években arra számítok, hogy itt is lesznek újabb támadások – ezt már Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő mondta, az Index Frontvonal című műsorában.

Nyitóképünk illusztráció: AFP

***

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lbloom
2023. október 17. 06:46
Ajjaj ( Gyurcsány Ferenc )
alenka
2023. október 16. 15:17
Na,és?...míg ott van ez a veszély, engem ugyan picit se érdekel....
gyaloggos
2023. október 16. 13:31
BORZASZTÓAN nehéz, MEGOLDHATATLANNAK tűnő kérdés most ez az IZRAELBEN kirobbant háború.
gyaloggos
2023. október 16. 13:30
EZT én is megmondtam volna! MÁRMINT azt, hogy az USA-ban is, illetve szerte a világban NŐ a terrorveszély!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!