Perzsa sah 1976-ban a palesztinokról: „Ez a politika nem vezet sehova, nem lehet terrorban tartani a világot”

2023. október 30. 20:13

Azóta nagyot fordult a világ.

2023. október 30. 20:13
Iráni sah, amerikai elnök

1976-ban Mike Wallace készített interjút az akkor még hatalma – vélt – csúcsán álló Reza Pahlavi iráni sahhal. Az anyag középpontjában a perzsa államfő rettegett titkosrendőrsége állt, ugyanakkor szóba kerültek a palesztinok is, akiknek a jelenlegi Irán a legerősebb támogatója a térségben.

Bár nemrég Ebrahim Raiszi iráni elnök a Hamász terrorszervezet támadását megtorló izraeli válaszcsapások kapcsán közölte, „a cionista rezsim átlépte a vörös vonalakat”, és Washingtont is megfenyegette, ötven évvel ezelőtt még éppenséggel fordított volt a felállás.

Az akkori Irán az Egyesült Államok, igaz, ingadozó, de meglévő szövetségese volt, Izraelt látta el olajjal, és a perzsa állam vezetője is egészen másként fogalmazott, amikor a palesztinok kerültek szóba az interjúban.

Mint kérdésre elmondta, „a palesztinok egyértelműen bírták a szimpátiáját sok-sok embernek, a világ csaknem összes országának; hogy üldözött emberek, állam nélküliek, akik otthont keresnek, tudja, pont úgy, ahogy a zsidók felé korábban megvolt ez a szimpátia, amikor ők keresték az otthonukat”.

Ugyanakkor az államfő hozzátette:  „de a mi jó palesztin barátainknak tudniuk kell, hogy

van egy határ, ameddig elmehetnek a világ zaklatásában terrorizmussal és zsarolással és ilyesmikkel”

A riporter kérdésére a palesztinokat támogató arab államok vezetőinek is üzent, mondván: „nekik igazán fel kellene nyitniuk a szemüket, megerősíteni a helyzetet”, és – ha van egyáltalán valamiféle hierarchia és van valaki a palesztinok élén, [akkor azét], hogy az illető 

új politikába kezdjen, mert ami most van, az sehová sem vezeti a palesztinokat.

Hogy ki lenne alkalmas erre a szerepre, annak kapcsán nem adott bővebb felvilágosítást a perzsa uralkodó, de megerősítette: „úgy tűnik, a palesztinok kikerültek mindenféle kontroll alól”.

Reza Pahlavinak megvolt a véleménye a líbiai vezetőről, Moammer Kadhafiról, aki szintén olajbevételeiből pénzelte a palesztinokat. „Ő egy őrült. Kétség sincs, ez az ember abszolút felelőtlen, és őrült”.

***

Nyitókép: Reza Pahlavi sah Richard Nixon amerikai elnökkel Washingtonban. forrás: Wikipedia

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2023. október 31. 08:42
Húú, tényleg ilyen is volt Irán ? Aaaa ez szinte hihetetlen, és most miért nem ilyen józan-megfontolt ez a Sahság ? Idióta barmok . Mi a felvételi követelmény ?
esvany-0
2023. október 31. 07:40
A palesztinok a zsidóktól tanulták el a terrorizmust (Stern Gang, Haganah, Irgun). A Deir Jászini mészárlás és az azt kísérő terrorhullám jó lecke volt. Ja, meg Varsóban is volt egy gettólázadás. Akik nem tanulnak a történelemből, ne lepődjenek meg, ha a történelem ismétli önmagát. Élni és élni hagyni - ezt kellene megtanulni mindkét félnek.
august
2023. október 31. 06:43
Monte Carlo 2023. október 30. 20:34 Na jó, de ki a f.szom ez? Egy terrorista. ------- A terrorista érdekes fogalom, azokat az ukránoknál manapság partizánoknak hívják.
powerage
2023. október 31. 06:38
A mandiner szerzőgárdájának a felső szintje kábé az, hogy kiverik egymásnak Szoboszlaira. Abban a pillanatban, ahogy megpróbálják tolni a propagandát olyan kérdésekben, ahol minimális tájékozottságra volna szükség, egyből kilátszik a Blikk-szinvonal. Ennyire nem maradtak felnőttek a stábban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!