Peking szerint Izrael túlmegy az önvédelmen

2023. október 15. 09:49

A kínai külügyminiszter hangsúlyozta: számukra a civilek védelme a legfontosabb.

2023. október 15. 09:49

Izrael Gázai övezetben végrehajtott műveletei túlmennek az önvédelmen – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, akinek szavait a kínai külügyi tárca vasárnap tette közzé. Vang beszélt telefonon szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, a megbeszélésen pedig leszögezte: Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak „kollektív büntetésével”.   

A feleknek semmi olyat nem szabad tenniük, mely a helyzet eszkalálódását hozná magával” 

– fogalmazott a kínai tárcavezető, és tárgyalásokat sürgetett. A beszélgetésen, melyből a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása is közölt részleteket, Vang leszögezte: Izraelnek „komolyan oda kell figyelnie” a nemzetközi közösség és az ENSZ intelmeire. Hozzátette: Peking számára a civilek védelme a legfontosabb. Ugyancsak vasárnap a CCTV kínai állami televízió azt jelentette, a jövő héten a térségbe utazik az ország közel-keleti megbízottja, Csaj Csün, aki igyekszik majd előmozdítani a tárgyalásokat a felek között. A megbízott az utóbbi napokban már telefonon beszélt több magas rangú izraeli és palesztin tisztségviselővel.

Vang Ji szombaton telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is. Az amerikai külügyi tárca tájékoztatása szerint a beszélgetésen Blinken felkérte kollégáját, segítsen megakadályozni az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjedését.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: Vang Ji / MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 15. 17:17
Szomorú, hogy egy diktatúrából lehet csak értelmes véleményt olvasni erről a konfliktusról. Ebből látszik mekkora a baj.
Nemkellnév
2023. október 15. 13:52
"Peking szerint Izrael túlmegy az önvédelmen". A magyarok addig vannak biztonságban, amíg a valóságról kapnak híreket. Ez is ilyen.
Pelso j.
2023. október 15. 13:42
"számukra a civilek védelme a legfontosabb" Ja. táborokban védik az ujgurokat.
iimre
2023. október 15. 11:06
"Theorba ➜ iimre okt. 15. 10:10 Meg esetleg a keresztényüldözéseiről. Ujguriáról nem is beszélve." A materialista kommunisták minden vallást üldöznek, mint azt tapasztalatból is tudjuk — nagyon érdekes, mert amúgy a kínaiak jelentős része buddhista —, de az is nagy különbség, hogy Tibet soha nem támadta meg Kínát (nem úgy, mint a gázai övezet népe Izraelt), a kommunisták mégis elfoglalták és tönkretették a tibeti népet és kultúrát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!