Norvég professzor: A NATO-t a hidegháborút követően fel kellett volna oszlatni

2023. október 25. 14:59

Glenn Diesen szerint a katonai szövetség feleleveníti a hidegháború zéróösszegű logikáját.

2023. október 25. 14:59

Glenn Diesen, norvég professzor és politikai kommentátor az X-en reagált a Rolling Stone cikkére, amelyben azt írják, hogy Trump – ha újra amerikai elnök lenne – kiléptetné az Egyesült Államokat a NATO-ból, de legalábbis lejjebb tekerné a katonai szövetség működését, ezzel a magazin szerint Trump aláásná a NATO kollektív védelmi elvét.

A magazin névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a volt elnök idén négyszemközti beszélgetés során kijelentette, hogy nem szeretné, ha egy második elnöksége alatt magas pozíciókat „NATO-barátok” töltenék be. A források szerint Trump arra is nyitottságot mutatott, hogy az Egyesült Államokat teljesen kivonja a NATO-ból.

Glenn Diesen ezzel kapcsolatban azt írta, hogy

ezt a katonai blokkot – utalva a NATO-ra – a hidegháború után kellett volna felszámolnunk.

Úgy folytatta, a NATO bővítése előre láthatóan felelevenítette a hidegháború zéróösszegű logikáját, és konfliktusokat okozott azzal kapcsolatban, hogy hol húzzuk meg az új választóvonalakat.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép:  Getty Images / NurPhoto / Beata Zawrzel

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. november 05. 20:44
látom, a mandiner keményen dolgozó kisemberei igyekeznek mindenkitől idézni, aki a russia today stúdiójában megfordul :DDDDDDD
Akitlosz
2023. november 01. 16:23
A NATO Amerika világuralmi céljának egyik fő eszköze. Igazából a szovjetek védekeztek a NATO ellen és nem fordítva. 1949-ben alakult a NATO. 1955-ben a Varsói Szerződés. Miután Németország nyugati hatalmak által megszállt részét is NATO taggá tették és nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikaiak nem fognak kivonulni az általuk megszállt területekről így a szovjeteknek sem maradt más választásuk. A szovjetek abbahagyták, meg is szűnt nem csak a Varsói szerződés, de a Szovjetunió is. A NATO viszont a további terjeszkedésben találta meg értelmét. Amíg erővel nem találkozik addig nem áll le.
Kovács Ubul
2023. október 25. 18:56
Aki arra tippelt, hogy a faszi moszkovita dezinformátor - jól döntött: "known as a regular commentator on Russia Today (RT). Academics as well as Scandinavian media have criticized him for promoting Russian propaganda."
Sztrovacsek
2023. október 25. 18:52
"A NATO-t a hidegháborút követően fel kellett volna oszlatni" Há' ja. De mikor ért véget a hidegháború?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!