Nagyon kínos: utólag kozmetikázgatta a „békecsináló” Joe Bident magasztaló cikkét a neves amerikai lap

2023. október 26. 14:35

Nyomtatásban mennybe vitték a Biden-kormányzatot a Foreign Affairsben a konfliktusok elcsendesítéséért, ám közben kitört az izraeli-palesztin háború, úgyhogy online gyorsan sikáltak a cikken egyet.

2023. október 26. 14:35
Joe Biden és kormánya számára is váratlan volt a nagy békecsinálás után a Hamász terrorakciója - képünkön néhány terrorista

Jeremy Stern, a zsidó politikával és közélettel foglalkozó Tabletmag.com szerkesztője szúrta ki, hogy valami nem stimmel a Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó által jegyzett cikk kapcsán, amely a neves Foreign Affairs című lap november-decemberi lapszámában jelent meg, többek között a Biden-kabinet munkássága kapcsán.

Joe Biden, Antony Blinken és Jake Sullivan a G7-csúcson Hirosimában
Joe Biden, Antony Blinken és Jake Sullivan a G7-csúcson Hirosimában
Forrás: Brendan SMIALOWSKI / AFP

A terjedelmes – nyomtatott formájában 22 oldalas – cikk a jelenlegi amerikai kormányzat jól kidolgozott és ügyesen tálalt dicshimnusza, nem mellesleg a jelenlegi amerikai kormányzat egyik tisztségviselője, Jake Sullivan tollából.

Ez a dicshimnusz Joe Bidené, elsősorban, aki az esszé szerint „felismerte”, hogy az Egyesült Államok külpolitikája szempontjából sorsdöntő időszak jött el, újra a nagyhatalmak versengő kora érkezett el olyan új kihívásokkal, mint a klímaválság vagy a járványok. Hogy egyértelműbb legyen: a szerző ostorozza Donald Trump külpolitikáját, aminek szerinte Kína és Oroszország volt a nyertese. Szerencsére azonban jött Joe Biden, aki elkezdte helyrehozni ezeket a károkat, és a többi, és a többi. Aztán szembejött a valóság.

Joe Biden, a józan békecsináló

Amit ugyanis Stern kiszúrt, az nem más, mint a cikken utólag végrehajtott módosítások,

hiszen nehéz lett volna úgy méltatni Amerika Biden-kormányzat által helyreállított világcsendőri tekintélyét, hogy pár héttel ezelőtt a Hamász példátlanul brutális támadást hajtott végre Izrael ellen,

civilek százait mészárolva le és ejtve túszul, amivel kezdetét vette egy potenciálisan most még beláthatatlan szintre eszkalálódó háború (most például megindult a hetekig halogatott izraeli hadművelet).

Ez pedig, ugyebár, finoman szólva is éles ellentétben áll a cikkben ostorozott Trump-féle külpolitika óvatos sikerével Izrael állam és térsége kapcsán.

A szerkesztő mindenesetre kiemelt pár tézist, ami valahogy kimaradt vagy átíródott a korábbi verzióból, úgy, hogy az eredeti verziót nem tették elérhetővé, így a turpisságot is csak véletlenül szúrta ki, aki kiszúrta. Na de lássuk ezeket a mondatokat!

Valószínűleg ez a legerősebb, ami a Gázai-övezettel kapcsolatos:

„Az izraeli-palesztin helyzet feszült, különösen Ciszjordániában, de a komolyabb súrlódásokkal szemben

de-eszkaláltuk a kríziseket Gázában és sok év távollét után visszaállítottuk a közvetlen diplomáciai kapcsolatot a két fél között”

De van másik is: eszerint „Amikor Biden lett az elnök,

az amerikai csapatok Szíriában és Irakban folyamatos támadások alatt álltak, amelyek, legalábbis mostanra, nagymértékben leálltak.”

Aztán: Biden „fegyelmezett megközelítése felszabadítja az erőforrásokat más globális prioritások irányába,

csökkenti egy új közel-keleti konfliktus kockázatát, és biztosítja az amerikai érdekek védelmét egy fenntarthatóbb alapon.”

További izgalmakat rejt az az állítás is, miszerint „katonailag léptünk fel, hogy megvédjük az amerikaiakat, és fokoztuk az elrettentést, a diplomáciával kombinálva, hogy visszatartsuk a további [iráni] agressziót.”

(Valójában tudvalevő, hogy legalábbis Irán támogatásával jutott fegyverhez a Hamász, illetve hogy jó pár amerikai túszt is szedtek a Hamász fegyveresei.

Ezt is ajánljuk a témában

Végül, de nem utolósorban pedig: „a régió csendesebb, mint évtizedek óta valaha. Az elért haladás törékeny, de biztos. De nem a véletlen műve: Biden megközelítése visszahozta a fegyelmezettséget az amerikai politikába, hangsúlyozza az agresszió visszaszorítását, a konfliktusok enyhítését és a régió integrációját...”

Azóta visszamenőleg is megoldották...

Nyomtatott cikkek kiegészítése nem ördögtől való mutatvány, azok online verzióban való, jelzés nélküli átírása viszont, ha a valóság meghaladta a szerző narratíváját, igencsak kínos. A Foreign Affairs cikkének a végén most már olvasható egy szerkesztői megjegyzés arra vonatkozólag, hogy a közel-keletre vonatkozó részt frissítették a Hamász támadása miatt, ami az eredeti szöveg október 2-i nyomdába kerülése után történt, sőt elérhetővé tették az eredeti szöveg PDF-jét is.

Más kérdés, hogy a terjedelmes esszét október 24-én publikálták, 

a frissítésnek becézett átírást pedig 25-én ismerték el, talán Jeremy Stern kétmilliós (!) olvasottságot elért posztjára reagálva.

A szerző, Jake Sullivan egyébként nemcsak Bidenék alatt szolgál, hanem a közel-keleti konfliktusok „sikeres” kezelésében szintúgy jeleskedő Obama-adminisztráció idején is nemzetbiztonsági tanácsadóként működött 2013-14 között, sőt, a külügyminisztérium külpolitikai tervezési részlegének igazgatója is volt 2011 és 2013 között.

***

Nyitókép: MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. október 27. 14:24
Ugyan kérem, Mammon fürdeti a szerecsent! Teljesen hülyének nézik az embereket és igazuk van, mert mindenki a megélhetésen pörög, a többire meg elég rásütni az összeesküvés-elméletes bélyeget és az akció, a következő háború felelőse kimosdattatott. EZ A MAMMON-FÉLE ÖSSZEESKÜVÉS GYAKORLAT.
gacsat
2023. október 26. 20:59
Igazság minisztérium. A tegnapi újság birtoklása halállal büntetendő. Bár nagyon régen olvastam.
véna
2023. október 26. 17:38
Annyira arcátlanul felsőbbrendűen pofáznak bele mindenbe, mintha a következő ciklust eldöntő hullák szavazatai beérkeztek volna a számlálóhelyiségek urnáiba vagy már előre beletették volna.
P_F_Juli
2023. október 26. 16:54
Nekem ez tetszik a legjobban: "csökkenti egy új közel-keleti konfliktus kockázatát, és biztosítja az amerikai érdekek védelmét egy fenntarthatóbb alapon." A folyamatos feszültségszítás ellett - mi lenne, ha nem tettek volna semmit? Ja, kérem - a demokrácia mintaállamában minden megengedhető hiszen demokrácia van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!