Izrael szemszögéből nézve nagyon nehéz a helyzet

2023. október 08. 15:50

Csak rossz és rosszabb döntések lehetségesek.

2023. október 08. 15:50
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„600 felett van az izraeli halottak száma, rengeteg a meggyilkolt civil, de sok a katona is. Döbbenetes képek és filmek vannak fent a telegramon. Több Merkavát, M113-ast, Humvee-t és egyéb eszközt is vesztettek. A halálos áldozatok száma már ebben az első szakaszban el fogja érni a Hat napos háború áldozatait, és akkor százezres egyiptomi és szír haderővel harcoltak. Ez 1000 körüli izraeli halottat jelent, úgy hogy a Hezbollah még csak pislantott egyet.

Rengeteg a palesztin civil áldozat is, a Hamaszosokon túl – de ott sokkal nagyobb a veszteség-tolerancia.

Izrael viszont nem szokott ilyen pusztításhoz hozzá saját területén.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael szemszögéből nézve egy nagyon nehéz helyzet van – csak rossz és rosszabb döntések lehetségesek.

1. Bemenni Gázába és megpróbálni a Hamaszt teljesen megsemmisíteni – rendkívül nehéz és hatalmas a külpolitikai és katonai ára.

2. Az izraeli területek visszafoglalása után elkezdeni tárgyalni a túszokról és nem bemenni nagy erőkkel – ami a Hamasz győzelmének a de facto elismerése lenne.

Persze van köztes állapot, de ez a két fő lehetőség.

Netanjahunak ez egyszerre rendkívül rossz, de van egy »ásza« azért.

Az izrareliek Ariel Sharon döntésére 2005-ben vonultak ki onnan és egyedül Netanjahu volt akkor az (ki is lépett Sharon kormányából), aki azt mondta, hogy nem szabad kijönni Gázából, mert terrorfészek lesz. Az lett. Erre kell most mindent alapoznia politikai értelemben, mert ha ez a háború most lemegy, akkor fel fog merülni az ő politikai felelőssége is abban, hogy miképp törhettek át akadálytalanul, előrejelzés nélkül az állítólag hermetikusan zárt falon a hamaszosok, érte teljes meglepetésként a határ izraeli oldalán a biztonsági erőket (a képeken látszik, hogy a körleteikben lőtték agyon sokukat), hogy foglalhattak el tucatnyi települést és hogy nem tudtak órákon át érdemben reagálni.

De legalább joggal mondhatja, ő előre megmondta.

Linkben kiteszek egy beszélgetést, amin elmondom a dolog nagypolitikai hátterét – itt a szaúdi-izraeli megállapodás megtorpedózása a nagy tét, az arab-izraeli kiegyezés leállítása sőt akár visszafordítása. Mert ha Izrael bemegy Gázába, és sok ezer palesztin civil meghal, akkor melyik arab állam lesz képes a további enyhülésre?

Egyiptomban 2 izraelit lelőtt ma egy rendőr, forr a közel kelet.

Északon a Hezbollah és Izrael között már volt egy óvatos lövésváltás.

Most sok minden Teheránon múlik, és ez általában nem jelent jót.

És még egy gondololat az Iron Dome-ról – csodafegyver nincs – jó fegyver van, de minden megsemmisíthető, vagy ez esetben túlterhelhető. Ez történt itt is, ahogy egyébként az ukrán-orosz háborúban is ez történik sokszor.”

Nyitókép: Oren ZIV / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. október 09. 07:36
Demkó írhatna egy elemzést arról, hogy a Hamasz által használt, Ukrajnától vett nyugati felszerelés mennyire nehezíti meg Izrael dolgát és ezek hiánya milyen hatással van ez az Ukrán-Orosz harcokra. (Ha esetleg emlékszünk még, ott is zajlik egy csetepaté.)
Intruder
2023. október 08. 21:01
Nehéz lesz, de még nehezebb lesz később, ha most nem törlik el a hamasz-t és nem pucolják ki gázát. Le kell szarni a kritikákat: a hamasz kiirtandó.
connorj
2023. október 08. 20:02
https://szentkoronaradio.com/blog/2023/10/08/kina-onallo-palesztinara-van-szukseg/
Tommaso
2023. október 08. 19:18
Politikai aspektusa is van a történéseknek: az arabok kollektíven elárulták magukat. Bárhol is éljenek a világon, szimpatizálnak a kegyetlen iszlamista terroristákkal. Nagyon remélem, a "fehér" Európa ebből végre levonja a szükséges következtetéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!