Író-kommentátor a kanadai nácibotrányról: A Szovjetunió elleni harc nem feltétlenül tett bárkit nácivá

2023. október 03. 16:32

Keir Giles szerint sokaknak „kínzó választás volt, hogy a két terrorrendszer közül melyik mellé álljanak”.

2023. október 03. 16:32

A Politico arról ír, hogy Keir Giles író és kommentátor legutóbbi könyvében, az Oroszország háborúja mindenki ellenben azt vizsgálja, hogy Oroszország „rosszindulatú befolyása” világszerte milyen hatással van a hétköznapi emberekre. 

A kanadai parlament által a Jaroslaw Hunka, egykori SS-katona méltatása miatt jelenleg is zajló ügy a cikk szerzője szerint rávilágít egyik legfontosabb okra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált

Kissé túlbuzgott Anthony Rota Zelenszkij látogatását követően.

Keir Giles úgy fogalmazott, hogy

 „a nyugati demokráciák egyik fő problémája, amikor a dezinformáció és a propaganda ellen az igazsággal próbálnak fellépni,

 és ez az egyik oka annak, hogy a tényellenőrzés és a cáfolat csak korlátozottan használható erre a célra”.

Majd azzal folytatta, Hunka esetében a tömeges felháborodás abból ered, hogy a Waffen-SS egyik idegenlégiójába vonult be, amely a szovjet erők ellen harcolt Németország keleti frontján, „és ez annak a demonstrációja, hogy amikor a történelem bonyolult, az ajándék lehet az egyszerűség vonzerejét kihasználó propagandisták számára”.

Giles eztuán hangsúlyozta, hogy „ez a történelem azért bonyolult, mert a Szovjetunió elleni harc nem feltétlenül tett bárkit nácivá, csak olyasvalakivé, akinek 

kínzó választás volt, hogy a két terrorrendszer közül melyik mellé álljon”

„Az a gondolat azonban, hogy a külföldi önkénteseket és sorkatonákat nem ideológiai, hanem adminisztratív okokból osztották be a Waffen-SS-hez a Wehrmacht helyett, nehezen eladható a közönségnek, amely arra van kondicionálva, hogy az SS elsődleges feladata a népirtás volt. Az olyan egyszerű narratívák pedig, mint hogy »az SS-ben mindenki háborús bűnöket követett el«, sokkal elterjedtebbek, mert sokkal egyszerűbben felfoghatóak” – olvasható a cikkben.

A teljes írás ITT olvasható.

Nyitókép: Youtube

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik