Így fordulnak rá a lengyel pártok a sorsdöntő választás hetére

2023. október 09. 09:48

Vasárnap választ Lengyelország, a pártok versenyében még minden megtörténhet.

2023. október 09. 09:48
null

Új parlamentet választanak a lengyelek vasárnap: a tét a Jog és Igazságosság további kormányzása, avagy a lengyel ellenzék hatalomra kerülése.

Hangos és durva kampány utolsó napjait élik át most a lengyelek: 

a magyarhoz hasonlóan éles politikai viták uralják az ottani közbeszédet is.

A legutóbbi közvélemény-kutatások a kormányzó Jog és Igazságosság párt körüli Egyesült Jobboldal koalíció első helyét mutatják, ugyanakkor nem túl nagy a fölénye riválisaival szemben. A Kaczynski- és Morawiecki-féle tömb 30 és 37 százalék közötti támogatottsággal bír az október első napjaiban készült felmérések szerint.

Második helyen áll a lengyel politikába visszatérő korábbi kormányfő, Donald Tusk Polgári Koalíciója, akik Kaczynskiék legyőzésére, hatalomból való kiszorítására törekednek. 

Tusk koalíciója egyszer sem tudta a kampány során megelőzni a Jog és Igazságosságot,

 jelenleg 25 és 32 százalék között mérik őket.

A lengyel ellenzékben ugyanakkor több olyan erő van, amely eldöntheti a választás kimenetelét és a következő kormány összetételét is.

A lengyel kormánnyal szemben kritikus, centrista, kereszténydemokrata, zöld és liberális nézeteket egyaránt képviselő Harmadik Út koalíciója 9 és 13 százalék közötti támogatottsággal bír jelenleg – fontos szereplői lehetnek a kormányalakítási tárgyalásoknak a választás után.

A Baloldal, a lengyel balos pártokat tömörítő mozgalom 9-11 százaléknyi szavazó támogatottságát bírja: ők a Jog és Igazságossággal egyáltalán nem kompatibilisek, de kérdés, hogyan és miként állnának a Tusk-féle tömb mellé, tudnának-e együtt kormányozni.

A harmadik jelentős ellenzéki erő a Konföderáció, 

ami egyszerre képvisel gazdaságilag liberális, libertariánus, társadalmilag konzervatív és nacionalista nézeteket,

a Jog és Igazságosságtól jobbra állva. A pártot jelenleg a másik két kisebb ellenzéki erőhöz hasonlóan 10 százalék körül mérik. Nyitott kérdés, hogy a választás után a Kaczynski- vagy a Tusk-párt mellé állnának-e oda potenciális koalíciós társként, vagy épp maradnának ellenzékben.

A lengyel választási rendszer sajátosságai miatt sok a bizonytalansági tényező, a választási végeredményt nehéz megjósolni a fenti adatok alapján. Az erőviszonyokat azonban mégis megmutatja: Kaczynskiék befuthatnak az első helyen, de jelen pillanatban nincs sok esélyük az abszolút többségre. Az viszont, hogy a rajtuk kívüli pártokból össze tud-e állni egy parlamenti többség, vagy épp Kaczynskiék tudnak stabil koalíciós társat szerezni, tényleg csak a választási eredmények után dőlhet el.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A választásról és a kampányról eddig és a következő napokban is számos cikkel jelentkezik majd lapunk, és kövessék majd vasárnap is velünk a fejleményeket!

 

Nyitóképen: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy-2
2023. október 09. 12:45
Na majd a terrorista amcsik tesznek róla, hogy az ő szájuk íze szerint legyen a választás! Nem lesz gond értékesíteni az amcsi-ukrán gabonát. L.o. jó nagy felvevő piac lesz! Akkor fognak vakarózni a lengyelek amikor a terrorista amcsik beteszik nekik az ajtót. Nem kicsit, nagyon.
ThunderDan
2023. október 09. 12:14
Hát ez nem néz ki jól... egyáltalán, ki lenne potenciális koalíciós partnere a PIS-nek?
Mich99
2023. október 09. 11:02
Hajrá Lengyelország, hajrá !engyelek!
ekeke1
2023. október 09. 10:51
Az orosz -ukran háború előtt még lengyel testvér delegációk látogattak vonattal, autóbusszal Magyarországra, különböző rendezvényekre. Most ideje volna viszonozni a gesztusokat, mivel Magyarországnak legalább olyan fontosak ezek a választások, Tuskék visszatérésének megakadályozása,mint maguknak a magyaroknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!