Hoppon maradnak a brüsszeli bürokraták, egyelőre nem kapnak több pénzt a tagállamoktól

2023. október 27. 20:04

Az uniós csúcson kiderült, hogy a költségvetés aktualizálásáról szóló megállapodás elég távolinak tűnik.

2023. október 27. 20:04

A „szűkös időkben” az Európai Unió országai nem szívesen küldenek több pénzt Brüsszelbe. Ez csökkentette az EU közös költségvetésének az év végére vonatkozó várakozásait is –írta a Politico.

A lap felidézte, hogy az Európai Bizottság júniusban 66 milliárd eurónyi kiegészítő forrást kért az uniós fővárosoktól a váratlan kiadások fedezésére, azzal érvelve, hogy a blokk pénztárát több válság is kimerítette, a COVID-19 járványtól kezdve az ukrajnai háborúig.

Bár az uniós vezetők közel állnak a konszenzushoz a Kijevnek szánt többletpénz biztosítását illetően – Magyarország és Szlovákia kivételével –, nagyon kevés kedv mutatkozik más olyan kiadási prioritások finanszírozására, amelyeket a Bizottság emelésre javasolt – hívták fel a figyelmet.

Sok „eltérő vélemény van az asztal körül”

A Politico arról is beszámolt, az ezen a héten megtartott kétnapos brüsszeli csúcs is előtérbe helyezte ezeket a megosztottságokat, és kiemelte, hogy 

a költségvetés aktualizálásáról szóló megállapodás még távolinak tűnik, 

mivel mind a 27 uniós tagállamnak támogatnia kell azt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint továbbra is az a cél, hogy az év végéig költségvetési megállapodás szülessen; ugyanakkor a péntek hajnali csúcstalálkozón újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy ez nehéz lesz, mivel még mindig sok „eltérő vélemény van az asztal körül” – idézték a Tanács elnökét.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. október 28. 06:56
AZ Ú.N. "JOGÁLLAMOSKODÁSI SÓDERDUMA ÉS SZUPERHABLATTY"--A JOGOSAN JÁRÓ PÉNZEK ELSIBOLÁSÁRA ÉS VISSZAUTASITÁSÁRA(!!!)--NO, "AZ" MÉG AZ, AMI MÉG ATTÓL IS JOBBAN MEGY NEKIK, MINT E PÉNZEK KISAJTOLÁSA-BESZEDÉSE A TAGÁLLAMOK SZEGÉNYESSÉ VÁLT ÉS SOVÁNYULÓ BÜDZSÉIBŐL.... EZ A BRÜSSZELITA KORRUPT BÜROKRATÁT CSÚCS-PROFIKJA!
syphax-2
2023. október 28. 06:42
AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG CSAK EGYETLEN DOLOGHOZ ÉRT, DE AHHOZ NAGYON. AZ Ú.N. "TAGÁLLAMI BEFIZETETT EU-S PÉNZEK ELDORBÉZOLÁSÁHOZ- ELBASZÁSÁHOZ ÉRTELMETLEN ÉS KORRUPT CÉLOKRA"!!!
Kanmacska
2023. október 27. 23:53
Csak akkor adjunk, ha már megkaptuk a nekünk járó pénzt! Egy fillérig! Az ígéret nem elég, ismerjük Brüsszelt!
mondeos
2023. október 27. 22:33
"váratlan kiadások fedezésére" Szeretném tudni tételesen, hogy mik voltak azok a váratlan kiadások!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!