A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hiába az új kormány, tovább őrlődik Kelet és Nyugat között Montenegró

2023. október 31. 16:42

Hosszas tárgyalások után kormányt alakított a nyugatos tábor Montenegróban, de szerb- és oroszpárti házelnököt kell kinevezniük cserébe.

2023. október 31. 16:42
Montenegro adriatic coast bay kotor perast aerial view
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Még júniusban tartottak parlamenti választást Montenegróban. Az Adriai-tenger partján fekvő festői, ámde konfliktusos múlttal és jelennel rendelkező kis országban 

a nyugatos erők zártak az első helyen, de így sem szereztek többséget a törvényhozásban.

Az ősi függetlensége után egy évszázadig Jugoszlávia részeként létező, majd 2006-ban Szerbiától teljesen függetlenedő Montenegró egy ideig Oroszország bástyája volt a térségben, de az utóbbi években a geopolitikai törésvonalak fölött egyensúlyozó ország 2017-ben belépett a NATO-ba, és most az EU-ba igyekszik.

Ezt hangsúlyozza most a frissen megválasztott kormányfő, Milojko Spajic is. Az új kormány az Európa Most Mozgalom (PES), a szocialista párt és öt további kisebb párt koalíciójából alakult meg. A több hónapos tárgyalássorozat után úgy tudták megalakítani a kormányt, hogy a szerb- és oroszpárti, ellenzékben maradó Montenegró jövőjéért szövetség vezetője, Andrija Mandic támogatásáról biztosította a nyugatos kormány megalakítását – annak fejében, hogy ő lesz a parlament elnöke – írja az RFE.

Mandic a kampány során az Oroszországgal való szövetség mellett szólalt fel, 

kritizálta Montenegró NATO-tagságát, valamint azt is, hogy 2006-ban az ország függetlenedett Jugoszláviától.

Felszólalt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen, és visszavonná Koszovó függetlenségét is. A politikus, akit korábban a NATO-csatlakozás elkerülése érdekében szervezett puccskísérlettel is megvádoltak, egyúttal Aleksandar Vucic szerb elnök, Milorad Dodik boszniai szerb vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója is.

Miután most megkapta a házelnöki posztot, Mandic arról beszélt: megígéri, hogy „enyhíteni fog a megosztottságon”.

A mostani megállapodás értelmében Mandicéknak kívülről kell támogatniuk a kisebbségi kormányt, majd a jövő évben be is léphetnek a kormányzatba. Montenegrói nyugatos aktivisták attól tartanak, Mandic a befolyását az ország nyugati irányultságának visszafordítására használná fel. 

Ugyanakkor Montenegró egyelőre továbbra is az EU-ba szeretne belépni, 

az ország támogatja az Oroszország elleni szankciókat, kiutasított orosz diplomatákat, támogatást nyújtott Kijevnek – ami miatt Moszkva a régi barát Montenegrót is a „barátságtalan országok” listájára vette fel.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök mindenesetre már kedd folyamán Podgoricába utazott, hogy találkozzon a Milojko Spajic új kormányfővel, aki első beszédében a teljes EU-tagságot és az aktív NATO-szerepvállalást tűzte ki célul.

 

Nyitóképen: Kotori-öböl Montenegróban (GARDEL Bertrand / Hemis via AFP)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h040183
2023. november 01. 09:01
Jó írás, köszönöm!
kombinator-0
2023. október 31. 20:57
elképesztő .... van montenegrói nyelv? ... nép? beszarás ....
Chekke-Faint
2023. október 31. 17:00
Fontos ez nekünk? Nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról