Ezért utálja Fico Ukrajnát a Politico szerint

2023. október 22. 17:57

A lap cikke szerint Fico Ukrajna iránti ellenszenvének van egy nagyon személyes oka is.

2023. október 22. 17:57
null

Szlovákia új vezetője, Robert Fico a közelmúltbeli választási kampány során azzal „borzolta a kedélyeket”, hogy figyelmeztetett: nem fog „még egy golyót sem küldeni” küldeni Ukrajna segítségére az orosz invázió elhárításában.

A Politico cikke szerint Fico Ukrajna iránti ellenszenvének van egy nagyon személyes oka is.

Mindez 2009-ig nyúlik vissza, amikor Fico Szlovákia miniszterelnöke volt. Az év január 7-én az Oroszország és Ukrajna között a földgáz miatt régóta húzódó vita elmérgesedett, és az orosz gáz áramlása Ukrajnán keresztül az uniós országokba leállt, 

ez pedig a tél közepén válságot jelentett Szlovákia számára.

Az áramszünet napi 100 millió eurójába került a szlovák gazdaságnak, mivel a gyárak kénytelenek voltak leállni. A kétségbeesett Fico felhívta Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnököt és Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt is, hogy indítsák újra a gázszolgáltatást.

„Timosenko 20 percig szidta Ficót”

Január 14-én kora reggel Kijevben landolt a Fico vezette szlovák küldöttség, hogy találkozzon az ukrán kormánnyal. Az ukránok megvárakoztatták őket, majd még tovább várakoztatták. Három órával az érkezés után a szlovákokat bevezették a találkozóra, amelyen meglepetésükre a sajtó képviselői is részt vettek. A kamerák előtt Timosenko 20 percig szidta Ficót, amiért Moszkva oldalára állt a gázvitában.

Ez egy abszolút kellemetlen helyzet volt. Fico vörös volt a dühtől. Katasztrófa volt. Megalázták” 

– mondta egy magas rangú szlovák tisztviselő, aki szemtanúja volt a 2009-es eseményeknek. A szlovákok ezután Moszkvába repültek, ahol Putyin a Kreml pazar Szent György-termében tartott díszes ünnepségen fogadta őket.

Ezután [Fico] nyíltan ukránellenes álláspontot kezdett képviselni. Fico szerint nem kell támogatnunk az ukránokat, Ukrajnának nincs szüksége ránk. Ez személyes ügy” 

– nyilatkozta a lap szerint Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság vezető munkatársa. 

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. október 23. 05:46
Hogy az érzelmek mennyire forgandóak. Elég arra gondolnunk, hogy mi akkor kaján vigyorral néztük miként szopatja a ficót az ukrán… akkoriban nagyon utáltuk. Jobban, kint a minket is szopató ukránt! Nagyot fordultunk azóta, nem??
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 23. 01:16
A magyarokat is utálja. Ez a mestersége.
letezikolyananagyobb0melyremindenepszilonnagyobb0raletezikolyandeltanagyobb0melyremindenxelemepontozottkdeltaaesetenfxelemekepszilona
2023. október 22. 23:21
Sértődékeny. Nem kéne ilyeneket hatalom közelébe juttatni.
polárüveg
2023. október 22. 23:19
Tizztelt pollip! Rendszerváltásig pl. az ukrán repülőgépipar világszínvonalú volt. Az ukrán kutatókat is szívesen látták bárhol. Vajon az orosz támadás előtt is így volt? Azért nem lehet kizárni azt, hogy Ukrajna gazdasági sorsa az, amit a jelcini Oroszországnak szántak. Tisztelettel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!