Az Európai Bizottság még nem tudja, finanszírozza-e a palesztin terroristákat

2023. október 10. 10:44

A magyar biztos megpróbálta leállítani a támogatásukat, de van, aki inkább még vizsgálódna, és akadnak palesztinpártiak is.

2023. október 10. 10:44
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

„Az EU egységfrontja az Izrael-Hamász háború kapcsán máris töredezni látszik”adja hírül a POLITICO. Várhelyi Oliver bővítésért felelős biztos már tegnap bejelentette, hogy a Palesztin Hatóságnak szánt 691 millió eurós támogatási csomagot az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti – aztán kitört a vihar.

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő még ugyanaznap bejelentette, hogy a Bizottság „nem függeszti fel az esedékes kifizetéseket”, mert a „palesztin nép büntetése sértené az EU érdekeit a régióban, és csak tovább bátorítaná a terroristákat”. A két ellentmondó nyilatkozatból sejthető: az Európai Bizottságban kifejezetten nagy viták vannak arról, hogy le kell-e állítani a palesztin terroristák finanszírozását. A POLITICO egyenesen azt várja:

fennáll a kockázata, hogy az EU-s külügyminiszterek mai értekezlete „belső leszámoláshoz vezet”.

Megosztja az EU-t Izrael ügye

A POLITICO forrásai szerint az izraeli-palesztin konfliktus az egyik legmegosztóbb kérdés az EU-ban, s ezügyben a biztosok nem tudják levetkőzni nemzetiségüket. Az Izrael-politikában a főképviselőn kívül két másik biztos illetékes: egyrészt a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar Várhelyi Olivér, másrészt a krízismenedzsmentért felelős szlovén Janez Lenarčić

Míg Magyarország sziklaszilárdan Izrael-párti, „Szlovénia hagyományosan az inkább palesztinpárti EU-tagállamok egyike” a POLITICO szerint – s ez megmutatkozik abban is, hogy Lenarčić mindjárt Várhelyi bejelentése után sietett leszögezni: bár elítéli a Hamász támadását, az EU palesztinoknak folyósított humanitárius segélyei „folytatódnak, amíg csak szükség van rájuk”.

De nem csak a biztosi kollégiumban, a külügyminiszterek között sem mindenki biztos abban, hogy a terroristák finanszírozását le kell állítani. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter például jelezte, „a döntés a tagállamoké, és csak kedden fog a 27 EU-tagállam külügyminisztere találkozni, hogy megbeszélje az ügyet”. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig fel is hívta Várhelyi biztost, jelezve neki, hogy nem ért egyet a döntésével, amiről ráadásul nem is tudott.

Az intézmények között is vita van

A POLITICO felhívja a figyelmet: nem csak az EU-s intézményeken belül, de azok között is vita van az események megítélése kapcsán. Az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont például az izraeli zászló színeiben pompázott a hétvégén, az Európai Tanács épületével viszont nem ez volt a helyzet. Ez szerintük „a tagállamok árnyaltabb hozzáállásának jele”.

A lap ugyanakkor arról ír, a tagállamok nehéz helyzetben vannak: bár néhány európai ország igyekszik jelezni az Európai Bizottságnak, hogy nem léphet túl gyorsan túl nagyot, „azok, akik több reflexió mellett érvelnek, félnek attól, hogy Hamász-pártinak állítják be őket.”

Nyitókép: MTI/EPA/Európai Bizottság/Lukasz Kobus

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 11. 17:40
A nyugati antiszemitizmus is derekasan hozzájárul az ellentétek kiélezödéséhez és fenntartásához a Közel-Keleten. Nem beszélve arról, hogy mindkét oldalnak sunyiban fegyvereket szállítanak. A Nyugatnak érdeke is, hogy ezek az ellentétek fennmaradjanak, mert igy mindkét oldalt gyeplön tudják vezetni. A Nyugatnak mindig, mindenben a huncutságon (=gazemberségen) jár az esze. Gyurcsány elmondhatja, hogy ebböl a szempontból, - de csak ebböl -, ö is "nyugatias" gondolkodású.
luisbathhelena
2023. október 10. 21:57
+1 Az EU-nak miféle érdekei, befolyása, ereje van a régióban? 0 (NULLA). Nem osztottak neki lapot, a véleménye érdektelen, minden érintett kiröhögi, semmiféle katonai erőt nem tud felmutatni. Az első USA telefonra meg haptákba vágja magát, ha megtudja a Bizottság mi a véleménye egy kérdésről.
luisbathhelena
2023. október 10. 21:54
José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig fel is hívta Várhelyi biztost, jelezve neki, hogy nem ért egyet a döntésével, amiről ráadásul nem is tudott. Ez jegyezzük meg! Eszerint nincs egyhangú szavazás MÁSBAN SEM!!!!!!!!!!!
blondiner
2023. október 10. 18:10
Mintha Gyuri'bá is vastagon kenegetné a "palesztin és palesztinbarát civilek" vajaskenyerét :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!