ENSZ: egymillió embernek kell elhagynia Gáza északi részét

2023. október 13. 06:33

A tervezett evakuálás a Gázai övezet teljes lakosságának mintegy felét érintené.

2023. október 13. 06:33

Az izraeli hadsereg közölte az ENSZ-szel, hogy a következő 24 órában mindenkinek, aki a Gázai Váditól északra él, át kell költöznie a Gázai övezet déli részére – idézte az ENSZ szóvivőjét a BBC.

A szervezet szerint ez körülbelül 1,1 millió embert jelent – az egész Gázai övezet lakosságának mintegy felét. 

Az érintett területhez tartozik a sűrűn lakott Gázaváros is. A riasztást gázai és jeruzsálemi idő szerint nem sokkal éjfél előtt adták ki – tudatta a lap.

Humanitárius katasztrófától tartanak

„Az ENSZ lehetetlennek tartja, hogy egy ilyen megmozdulás pusztító humanitárius következmények nélkül megtörténjen” 

– áll a nemzetközi szervezet közleményében.

A BBC ennek kapcsán kitért arra is, hogy Izrael szárazföldi offenzívára készül, katonákat, nehéztüzérséget és harckocsikat gyűjt a gázai határon. Szombat óta légicsapásokat indít Gáza ellen, miután a Hamász fegyveresei meglepetésszerűen megtámadták Izraelt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ISSAM RIMAWI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. október 13. 13:38
Ha valaki most tesz egy sétát Gázában, és ott emberekkel beszél, EGYETLEN EGYET SEM fog találni, aki azt mondaná, hogy 'fák Hamas'. Egyet sem. Ez azt jelenti, hogy ott akkor mindenki ellenség, és mindenkit meg kell ölni? Merthogy a gyerekek közül sincs egy ilyen sem. Tehát a gyerekeket is meg kell ölni?
c-critical
2023. október 13. 13:36
Ja, összesen élnek az övezetben 2 millióan....
Aerion
2023. október 13. 13:35
Szerintem "A kórházakban rövidesen leállnak a lélegeztető gépek, nem fognak működni az altatógépezetek, a csecsemőinkubátorok, az életfenntartó elektronikai berendezések" Igen, de ott van a labda, a megoldás a Hamasz kezében. Adják vissza a túszokat. ------------------------- Nincsen semmiféle labda, a Hamast akkor is megsemmisíti Izrael, ha a foglyokat elengedik.
bagira002
2023. október 13. 11:05
Ursula szavazói .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!