Elszólta magát a Bloomberg: már a Fico-Orbán szövetségtől rettegnek nyugaton

2023. október 02. 09:33

A lap elemzése szerint Brüsszelnek nem lesz könnyű dolga az új szlovák miniszterelnökkel.

2023. október 02. 09:33

A Bloomberg elemzést közölt a szlovákiai előrehozott választások eredményéről, amelyben többek között kiemelte, hogy Fico győzelme szélesíti a Kijevnek nyújtott segítséggel kapcsolatos rést a szövetségesek között, hiszen a szlovák politikus fegyverszállítások helyett béketárgyalások szorgalmaz. Magyarország, amely blokkolja az EU katonai segélyét, a hétvégén megerősítette, hogy Ukrajna OTP-t illető engedményei ellenére egyelőre nem hajlandó feladni ellenkezését.

Mikulas Hanes, az NMS Slovakia közvéleménykutató intézet kutatási vezetője szerint

Fico valószínűleg szövetséget köt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel,

ami késleltetheti az uniós politikát, és enyhítheti annak hatásait. Robert Fico gond lesz az EU számára, és Brüsszelnek nem lesz könnyű dolga az új szlovák miniszterelnökkel – tette hozzá Hanes.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bartus László

Facebook

Idézőjel

Mert Fico kormánya Orbán bábkormánya lesz, az nem kérdés.

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. október 02. 21:59
A felvidéki lapokat olvasgatva az alábbi helyzet tűnik valószínűnek: Fico csak akkor lehet kormányfő, ha régi ellenlábasa Pellegrini (HLAS) is rábólint. Ő egyelőre azt kommunikálja, hogy nem lenne szerencsés, ha két volt kormányfő is tagja lenne az új kormánynak. S, mivel valószínűleg ezt nem saját magára, hanem Ficora értette, ezt úgy kell érteni, hogy a HLAS akkor vesz részt a koalícióban, ha Pellegrini lesz a kormányfő, és Fico nem lesz tagja a kormánynak sem. Esetleg ő sem lenne kormányfő, hanem egy konszenzusos személy lenne az a Fico pártjából. Cserébe a hamarosan esedékes államfő választáson Pellegrini lenne a köztársasági elnök. Azonban látva a heves nyugati médiareakciókat, az is elképzelhető, hogy Brüsszel a médián keresztül egyszerűen megtiltja Pellegrininek, hogy osszeálljon Ficoval, és rákányszeríti őket, hogy összefogjanak a liberális PS nevű párttal. (Hlas + PS + SaS + KDH)
balbako_
2023. október 02. 15:44
Fico bizonyos kérdésekben korrekten kiáll a nézetei mellett. Ilyen a migráns kérdés és az EU hatalmának kiterjesztése.
SzkeptiKUSS
2023. október 02. 15:12
Van esély az uniós ballib vezetésnek Meg kell buktatni a mai lengyel vezetést a választáson, ezerrel dolgoznak rajta. A szlovákoknál is van még minimális esély nekik. Csak olyan kormányt tudjon alakítani Ficó, hogy a koaliciós társakat kézben tarthassák.
nempolitizalok-0
2023. október 02. 13:03
A nagy lófaszt, mi rettegünk, hogy 2024-ben esetleg ugyanez, vagy hasonló korrupt libsi csürhe fogja irányítani az EU-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!