Eddig mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát

2023. október 17. 10:54

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein.

2023. október 17. 10:54

Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Mintegy félmillió izraeli kényszerült elhagyni otthonát az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i meglepetésszerű támadása óta – közölte Jonatan Konrikosz katonai szóvivő külföldi újságírókkal. A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein

– értesült a ynet. Az izraeli  hadsereg ott hajt végre légicsapásokat, ahol megfigyelőrendszere alapján kevesebb kárt okoz az ártatlanoknak – jelentette a portál a The New York Timesban megjelent írásra hivatkozva.

A mobiltelefonok száma becslést ad a hadseregnek a Gázai övezet északi részéről délre menekült emberek számáról. Hétfő délután a telefonok alapján az észak-gázai térség  korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy 700 ezren távoztak délre.

A légierő korábban már alkalmazta ezt a módszert Gázaváros leggazdagabb részén, a Rimal negyedben, melynek megtámadása előtt a rendszert irányító katonák felhívtak néhány ott élőt, és arra kérték őket, hogy hagyják el a környéket. Később értesítették a vadászrepülőket, hogy Rimal „zöld lett”, miután a lakosság kevesebb mint negyede maradt ott.

A hadsereg azért szólította fel a gázaiakat a délre távozásra, mert a Hamász alagútrendszert épített ki az épületek alatt.

A Hamász maradásra szólította fel a civileket, és Izraelt azzal vádolták, hogy megpróbálja megakadályozni a palesztinok elmenekülését. Izrael szórólapokat dobott le Gázavárosban menekülésre buzdítva őket, és a támadások előtt a vezérlőteremből katonák telefonálnak a célterület közösségi vezetőinek, kórház- és iskolaigazgatóinak, és amikor telefonjaik alapján „zöld” a terület, értesítik a pilótákat.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MOHAMMED ABED / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 17. 13:17
Óriási ÁRLESZÁLLÍTÁS Belgiumban ! Brüsszelben ingyen adják a svéd húsgolyókat ! Pontosabban: svéd húsba golyókat .
Gullwing
2023. október 17. 12:46
Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein A nagy testvér figyel mindent.... Meg a kicsi is.
connorj
2023. október 17. 11:11
A zsidók viselik döntéseik következményeit. Ui: Én viselem döntéseim következményeit. KRISZTUS-JÉZUS, Aki a mennyekben vagy, és EGYLÉNYEGŰ VAGY A SZENTHÁROMMAL! és EGYENRANGÚ TÁRSA VAGY SZÓFIA-MÁRIÁNAK! Szenteltessék meg a te neved; Jöjjön el a te országod; Legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; És ne engedj minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! (Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké.) Ámen. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Matthias_Gr%C3%BCnewald_-_The_Resurrection_%28detail%29_-_WGA10755.jpg
powerage
2023. október 17. 11:08
A helyzet súlyosabb, mint elsőre látszik, hiszen Yaacov Perrin rabbit idézve, egymillió arab sem ér annyit, mint egy zsidó köröm, tehát a félmillió izraeli otthonának elvesztése felfoghatatlan tragédia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!