Diplomáciai leckéztetés: egész éjjel váratta a szaúdi uralkodó Antony Blinkent

2023. október 16. 18:59

Antony Blinken hűvös fogadtatásban részesült Rijádban.

2023. október 16. 18:59

Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia uralkodója órákig várakoztatta Antony Blinken amerikai külügyminisztert egy találkozón, majd másnapig nem jelent meg, ezzel megdöbbentő módon lekezelve az amerikai csúcsdiplomatát – írta a The Washington Post.

A Hamász izraeli terrortámadásait követően Blinken a múlt héten több közel-keleti amerikai szövetségest is felkeresett, hogy az Egyesült Államok mellé állítsa őket, köztük Mohamed bin Szalmánt. A Post cikke szerint

Blinken hideg fogadtatásban részesült Rijádban,

az Egyesült Államok és a szaúdiak közötti, kulcsfontosságú nézeteltérések miatt. Blinken arra számított, hogy a szombati földet érés után este találkozik Mohamed bin Szalmánnal, de órákig várakoztatták, és a trónörökös

végül csak másnap reggel jelent meg. 

A találkozón a koronaherceg állítólag felszólította Izraelt, hogy állítsa le a katonai műveleteket, amelyek ártatlan emberek életét követelték, miután Izrael bombázta a sűrűn lakott Gázai övezetet, és blokád alá vette az élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb ellátmányt. A beszámolók szerint felszólított a konfliktus békés rendezésére is.

A szaúdi álláspont ellentétben áll a Biden-kormány által képviselt állásponttal. Az amerikai elnök a terrortámadások nyomán támogatta Izraelnek a Hamász felszámolására irányuló törekvését, de a civil életek védelmére szólított fel.

A Post szerint Blinken kísérletei, hogy közös nevezőre jusson Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnökkel, az Egyesült Államok másik regionális szövetségesével, szintén kevés sikerrel jártak.

Szaúd-Arábia régóta Washington legfontosabb regionális szövetségesei közé tartozik, de az utóbbi években uralkodója igyekezett függetlenebb irányt szabni a királyságnak, és szorosabb kapcsolatokat alakított ki az Egyesült Államokkal rivális Kínával, továbbá az amerikai nyomás ellenére Oroszországgal sem szakította meg a kapcsolatait az ukrajnai háború kitörését követően. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Royal Court of Saudi Arabia / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2023. október 18. 12:01
Jól tette.
tapir32
2023. október 18. 03:48
A társadalmak kölcsönösen egymásra utalt emberekből állnak és az egymásra utaltságok hálózatában kell mindenkinek megtalálnia a saját szabadságát, saját magát. A társadalom szövetét kívánja szétrombolni a „nyílt társadalom” ideológiája. Ami, éppen azért bukott meg, mert nem tudott mást ajánlani mint az önzést, az izolációt, a szorongást, a konyha moralizálást és a társadalom homogenizálódását. A „nyílt társadalom” utópiája nem progresszív, hanem anakronisztikus és totalitarizmushoz vezet. Azt, hogy mi a demokrácia a választók mondják meg! Ez a mi demokráciánk, mi ezt választottuk!
SzaboGeza
2023. október 17. 23:50
Hát ez egy csillagos 5-ös a Hercegnek!!!!!:)))) Mert az U.S.A. el tetszettek ájulni magától!!!!! Pedig semmi okuk rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sőt, még mindig van az, a "MAJD EGYSZER,KÉRÜNK VALAMIT"!!! PEDIG NEM!!!!! B++
backstablive
2023. október 17. 19:27
Dzsamàl Hasoghit bezzeg nem vàratta feldaraboltatta 20perc alatt. Jó arab muszlim szokàs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!