Újabb diplomáciai krízis? Orosz fegyvergyártókkal tárgyal az USA arab szövetségese

2023. május 28. 10:00

Szaúd-Arábia nyugati szankciókkal sújtott cégeket hívott kereskedelmi egyeztetésre.

2023. május 28. 10:00
null
Kohán Mátyás

Hét nyugati szankciók által sújtott orosz céget hívott egy kereskedelmi egyeztetésre tárgyalni Szaúd-Arábia – számol be a Guardian, amely felhívja a figyelmet: Szaúd-Arábia „nyitottsága arra, hogy az Ukrajna lerohanásában játszott szerepük miatt a nyugati államok által szankcionált orosz cégekkel üzleti kapcsolatokat teremtsen,

A tárgyalási céllal Rijádba hívott cégek között ott a Vertoljoti Rosszii (azaz Orosz Helikopterek), a Ka-52 Aligátor helikopter gyártója; a Kamaz tehergépjármű-gyártó, melynek teherautói Iszkander rakétákat, Typhoon csapatszállítói pedig orosz katonákat szállítanak; és ott lesz a Rosztyeh is, az orosz állami tulajdonú fegyverrendszer-fejlesztő és katonai technológiai cég, melynek nevéhez többek között a TOS-1A Szolncepjok rakétasorozat-vető, illetve az ISDM Zemljegyelije aknavető rendszerek kötődnek. Mikor az Egyesült Államok szankció alá vette a Rosztyehet, indoklásában úgy írta le, mint „Oroszország védelmi, ipari, technológiai és ipari szektorának sarokkövét”.

Emellett jelen lesz a tárgyaláson a Roszatom, az orosz állami tulajdonú atomenergia-mamut,

amely Magyarországon és Törökországon kívül ezek szerint akár Szaúd-Arábiában is nagyprojektbe kezdhet majd.

A Guardian név nélkül nyilatkozó forrása szerint az oroszok „üzleti projektekre közös befektetést letárgyalni, az olaj- és gázárak fenntartásában nyújtott segítségért, illetve egyéb diplomáciai segítséget keresve” jönnek Rijádba, a szaúdi fél pedig befektetési irodát nyitna Moszkvában. Egy hasonló kereskedelmi tárgyalássorozaton már túlvan az Egyesült Államok egyik legrégebbi közel-keleti szövetségese – Kínával, igaz, ott hadiipari cégek nem voltak jelen.

A Guardiannek az Egyesült Államok külügyminisztériuma a történteket úgy kommentálta, „arra biztatjuk az országokat, hogy végezzék el a megfelelő háttérellenőrzéseket, és tartózkodjanak a szankcionált személyekkel való tranzakciók lebonyolításától, hogy elkerüljék a szankcióknak való kitettséget”.

Ez virágnyelven azt jelenti, hogy az Egyesült Államok fontolgatja Szaúd-Arábia szankcionálását.

Mértékadó amerikai törvényhozók közben Washingtonban is aggódva figyelik Szaúd-Arábia mozgását. Richard Blumenthal connecticuti szenátor például aggodalmát fejezte ki amiatt, mert Szaúd-Arábia szerinte érzékeny amerikai katonai információkat oszthat meg az oroszokkal, Ro Khanna kaliforniai demokrata képviselő, Barack Obama volt kereskedelmi miniszterhelyettese szerint pedig „Szaúd-Arábia Oroszországnak nyújtott támogatása, illetve emberi jogsértésekkel terhelt múltja okot ad az amerikai-szaúdi kapcsolat alapvető felülvizsgálatára”.

Kálid Al-Falih szaúdi befektetési miniszter nem lát az orosz-szaúdi együttműködésben semmiféle kivetnivalót, mert szerinte a világ mára többpólusú lett. A kooperáció szerinte „egy multipoláris világra vezethető vissza, ahol a feltörekvő középhatalmak saját érdekeiket fogják követni”. Hangsúlyozta azt is, hogy mivel országa Kínával folytatott kereskedelme már több, mint az USA-val és az EU-val folytatott kereskedelme összesen, „csak nem várják tőlünk, hogy ezt kockáztassuk pusztán azért, hogy egy bizonyos ország úgy érezze, az ő oldalán állunk?” – idézi Al-Falihot a Guardian.

Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik