Brutális drágulás: közel ezer százalékkal (!!!) lett drágább az áram Hollandiában, Romániában pedig a gáz drágult 134 százalékkal

2023. október 26. 12:31

Elkeserítő képet mutatnak az Eurostat új adatai.

2023. október 26. 12:31
null

Az Eurostat csütörtökön tette közzé a 2023 első félévére vonatkozó gáz- és villamosenergia-árváltozás adatait. 22 tagállamban emelkedett a háztartási villamosenergia ára. Mint írták, a legnagyobb emelkedést (+953%) Hollandiában jelentették, emellett Litvániában és Romániában volt a legmagasabb (+88% és +77%) növekedés. 

Hogyan növekedett gyakorlatilag ezer százalékkal az ár?

A hollandok a 2022-ben bevezetett adókedvezményeket 2023-ban nem folytatták, sőt, a háztartások számára megduplázódott a villamos energiára kivetett energiaadó.

A brutális drágulás mellett volt, ahol olcsóbb lett az áram, a nemzeti valutában kifejezett legnagyobb csökkenést Spanyolországban (-41%) illetve Dániában (-16%) regisztrálták. Mellettük csökkent még Portugáliában (-6%), Máltán (-3%), és technikailag Luxemburgban is, bár ott csupán 0,4%-kal.

Hazánkban 24%-kal drágult, amely adattal a középmezőnybe tartozunk, viszont fontos kiemelni, hogy még a drágult árral számolva is, 

uniós szinten a második legalacsonyabb nálunk az áram ára.

A gázár is húsz tagállamban nőtt

A gázár változás kapcsán is hasonlóan elkeserítő képet mutatnak a friss adatok. Nemzeti valutában mérve a gázár Lettországban 139%-kal nőtt, Romániában 134%-kal, Ausztriában 103%, míg Hollandiában 99%-kal. A „tornasor” másik végén Észtország, Horvátország és Olaszország áll, ahol 0,6% és 0,5% közötti mértékben csökkent a gázár.

Hazánk itt a tornasor végén áll, csupán 17%-kal növekedtek a háztartások által fizetendő gázárak, amely növekedéssel együtt is

Magyarországon a legolcsóbb a gáz, uniós szinten.

Nyitókép: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 27. 14:09
Varjú László a DK árnyékában energia miniszter. Ma reggel azt állította az EU statisztikai hivatal száma ( nálunk a legolcsóbb a gáz a háztartásokban) bátran ( tökrészegen) kijelentette: nálunk a legdrágább a gáz!!! Dobrev Klára feknyeritett örömében. Állnak még a gyurcsányi hagyományok: Hazudunk reggel, éjjel, meg este!
Zolotarjov
2023. október 27. 08:41
Pedig ugye a groningeni gázmezők..
Boruss Demeter
2023. október 26. 19:08
Na, a balos trollok megmagyarázták már, hogy nálunk valójában jobban nőtt az ára és drágább, mint másutt, csak a gonosz orbáni propaganda miatt nem látjuk?
Interista
2023. október 26. 17:04
Mi meg ezért leszünk migráncs ország. Ide fog jönni a német, holland, francia, olasz, brit, stb. fehér embere. :-) Akiknek már nincs otthon maradásuk, mert elüldözték őket. A saját kormányuk. Biztos ezért is Orbán a hibás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!