Bidenék már a legrosszabbra készülnek az izraeli háborúval kapcsolatban

2023. október 24. 20:56

A Washington Post szerint az amerikai kormány aggodalmai a Közel-Keleten történő eszkaláció miatt egyre nőnek.

2023. október 24. 20:56
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony

A The Washington Post beszámolója szerint a Biden-kormányzat komolyan felkészül arra az eshetőségre, hogy több tízezer amerikai állampolgárt kellene evakuálnia a Közel-Keletről, ha a gázai konfliktus súlyosbodik, és az arab világ egyre inkább szembefordul Izraellel. 

Az esetleges evakuálásra két fő ok miatt lenne szükség: 

Izraelből mintegy 600, Libanonból akár 86 ezer amerikai állampolgárt kellene kimenekíteni, amennyiben a Hezbollah fegyveres szervezet Izrael ellen támadást indít. 

Bár a tisztviselők hangsúlyozzák, hogy ez csupán egy vészforgatókönyv, a kormányzatnak felelőssége felkészülni minden eshetőségre.

Az amerikai kormány aggodalmai a Közel-Keleten való eszkaláció miatt egyre nőnek, mivel Gáza bombázása következményeképpen az arab világ mind jobban Izrael ellen fordulhat. Emellett a radikális szervezetek is komoly fenyegetést jelenthetnek Izrael és a Közel-Keleten működő amerikai bázisok ellen. Az esetleges amerikai evakuálás szakértők szerint rendkívül nehéz lehet, és olyan katonai erőforrások bevonását tenné szükségessé, amelyek csak nemrégiben érkeztek a térségbe.

A Pentagon is felkészült a katonai fenyegetések növekedésére a Közel-Keleten, különösen Irán tekintetében, amely támogat olyan csoportokat, amelyek rakétákat és drónokat használnak amerikai katonai állások ellen. A közeljövőben további rakétavédelmi rendszerek kerülnek a régióba. Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények növekvő kockázata miatt globális biztonsági figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, és azt tanácsolja, hogy 

legyenek rendkívül körültekintőek a külföldi tartózkodás során, mivel terrortámadások és egyéb erőszakos cselekmények fenyegethetik őket. 

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik