Bevégeztetett: Aliyev felvonta az azeri zászlót a hegyi-karabahi örmények egykori fővárosában

2023. október 15. 15:31

Az egykor 60 ezres Sztyepanakert szinte teljesen elnéptelenedett a szeptemberi azéri támadás óta.

2023. október 15. 15:31
null

Ilham Aliyev azeri elnök felvonta az azerbajdzsáni lobogót Khankendiben (Sztyepanakert), Hegyi-Karabah központjában, ahol beszédet is mondott – jelentette vasárnap az Azertac azeri hírügynökség az elnöki iroda közleményére hivatkozva.

Aliyev a nap folyamán emellett több, hegyi-karabahi helységben is felvonta az azerbajdzsáni zászlót, a többi között Aghdarában. A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek között mintegy 30 évvel ezelőtt lefolyt első háború után a nemzetközileg el nem ismert „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. 

Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. 

Utóbbiak vezetésével Baku ezt követően megkezdte a tárgyalásokat a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.  Jóllehet az azeri vezetés fogadkozik, hogy biztosítani fogja az örmények jogait, a korábban örmény többségű, mintegy 120 ezres terület az azeri győzelem óta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen menekültek Örményországba megtorlásoktól tartva.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale
2023. október 15. 16:25
Meg egy muszlim hoditas : (
lájkbajnok
2023. október 15. 16:02
Nagy lesz az ünnep a türk tanácsban. Aug. 20-án tartják, fönn a Karmelitában.
Akitlosz
2023. október 15. 15:52
Hej, majd amikor a magyar államfő vonja fel a magyar zászlót Pozsonyban, Munkácson, Kolozsváron, Újvidéken, Pélmonostorban, Muraszombaton, Kismartonban! Akkor is mindegy lesz, hogy mennyire néptelenedtek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!