Belefullad Európa a felesleges LNG-terminálokba, miközben Amerika degeszre keresi magát

2023. október 31. 14:33

Az USA lett a legnagyobb gázbeszállítónk, és 8 ezer milliárd forint megy el a következő években LNG-terminálokra.

2023. október 31. 14:33
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Dermesztő képet rajzolt az Energiagazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) friss LNG-figyelője az európai LNG-piac helyzetéről: a földrajzilag tőlünk meglehetősen távoli Egyesült Államok teljesen átvette a hatalmat Európa cseppfolyósföldgáz-piaca felett, az öreg kontinens pedig

viszonylag drágán veszi a gázmolekulákat – miközben kétes megtérülésű LNG-termináljainak felépítésére és üzemeltetésére is milliárdokat költ.

Milliárdos biznisz az LNG

Kezdjük a piszkos anyagiakkal: az LNG ez év januárjától szeptemberéig 40,87 milliárd eurójába került Európának az LNG. Ezen az áron 112,48 milliárd köbméternyit vettünk – időarányosan szinte köbméterre ugyanannyit, mint tavaly.

Akárcsak tavaly, úgy az idén is csaknem az európai LNG-import fele, 55,58 milliárd köbméter származott az Egyesült Államokból. A második legnagyobb beszállítónk 15,64 milliárddal Katar volt, őket követte 14,48 milliárddal Oroszország, 11,25 milliárddal Algéria, 7,61 milliárddal Nigéria, 4,1 milliárddal Norvégia, 2,99 milliárddal Trinidad és Tobago (egy karibi szigetország), 830 millióval pedig az afrikai Egyenlítői-Guinea.

Ennek megfelelően tekintélyes összegeket talicskáznak ki Európából az LNG-beszállítóink: az Amerikai Egyesült Államok markát 17,21 milliárd euró, Oroszországét 5,51, Katarét 5,37, Algériáét 3,52, Norvégiáét 2,16, Nigériáét 1,94 milliárd dollár ütötte. A legdrágábban – köbméterenként 53 centért – a legközelebbi, a norvég gáz érkezik, a második legvastagabban az oroszoknak fog a ceruzájuk. A árverseny középmezőnyét Katar, az USA és Algéria adja igen hasonló árakkal, a legolcsóbb beszállítónk pedig a köbméterenként 25 centért szállító Nigéria. (Fontos kiemelni, hogy a nigériain kívül minden más beszállító ára meghaladja a rezsicsökkentett köbméterenkénti gázárat – úgy, hogy itt tiszta molekulaárakról beszélünk, az LNG-cseppfolyósítás, a tranzit és a rendszerhasználat díjait ezek az árak nem tartalmazzák.)

Amerika legnagyobb barátja egyébként Hollandia lett ebben az évben, akik 7,28 milliárd eurót csengettek ki a transzatlanti nagytestvérnek idén szeptemberig –

ezzel ők az egyetlen olyan LNG-importőr, aki gázszámlájának messze több mint felét az amerikaiaknak fizeti.

Felesleges a sok LNG-terminál

Az IEEFA egy másik, talán még ijesztőbb helyzetre is felhívja a figyelmet – ez pedig az, hogy nemes egyszerűséggel belefullad Európa a drágán kiépített LNG-kapacitásba. „Az európai országok azt kockáztatják,

hogy az orosz vezetékes gáztól való függőséget egy redundáns LNG-rendszerre cserélik, amely további kitettséget okoz a kontinensnek a volatilis árak felé” 

nyilatkozta az Euobservernek az IEEFA-jelentés társszerzője, Ana Maria Jaller-Makarewicz.

Felhívják a figyelmet: Európa teljes gázfogyasztása – beleértve a kontinens saját termelését, illetve az Oroszországból, Azerbajdzsánból, Törökországból továbbra is érkező vezetékes gázt – idén 445,8 milliárd köbméter volt, melynek durván fele, 210,7 milliárd köbméter volt LNG. A kontinens LNG-feldolgozó kapacitása eközben már most 335,9 milliárd köbméterre rúg, s 2030-ig 22,1 milliárd euró befektetésével 406,1 milliárd köbméterre bővítjük – miközben a kontinens addigra az előrejelzések szerint 400 milliárd köbméternél kevesebb gázt fog fogyasztani összesen, s ez minden valószínűség szerint akkor sem csak LNG-ből fog állni.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 27. 21:51
Török- német Orosz- usa Gazdacserék..
Ehetős Odó
2024. január 27. 21:03
Amerika bődületes mértékben megszívatta Európát. Köszönhetjük ezt nem kis részben a brüsszeli amcsicsicska lepratelepnek.
catalina11
2023. november 01. 15:03
Szabad észre venni! - Az USA és vele az EU már azóta hergel Putyin ellen, mióta az nem volta hajlandó átadni az országot a zsidó oligarcháknak, Hodorkovszkijnak és társainak. - Ukrajna, a zsidó Zelenszkíj vezetésével hajlandónak látszik erre. - A zsidó Soros Alexander: "Soha nem fogjuk elhagyni Ukrajnát, hiszen 30 éve OTT vagyunk" - A FŐ CÉL, a motor (Európa) leválasztása az üzemanyagtartályról (Oroszország) Ezzel Európa még jobban ki lesz szolgáltatva Soros Amerikájának. - ". ..Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. " - Ehhez asszisztál az USA, EU, a NATO, Soros, Macron, Scholz, és a hazai árnyékmagyarok! - "Soros György: ha a keletieket bevesszük a NATO-ba, és ellátjuk őket a nyugati fegyverarzenállal, technikai készségekkel és minden egyébbel, akkor majd az ő fiaik fognak hullazsákban hazatérni, és ez nagy mértékben növelni fogja növelni a NATO katonai potenciálját."
Vasika
2023. november 01. 13:03
Valaki bassza már szájon ezt a reciptroki köcsögöt. Gusztustalan hülyeség, amit ír, már gyanús, hogy egy bot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!