Az izraeli hadsereg kilistázta, eddig milyen Hamász-vezetőket likvidáltak

2023. október 16. 11:46

Viszont a Hamász vezetőinek jelentős része külföldön él, a szervezet politikai főnöke, Iszmáil Haníje mindeddig a katari Four Seasons szállodában lakott, de a hotel közölte, jelenleg nem tartózkodik ott.

2023. október 16. 11:46
HANÍJE, Iszmáíl; Mesaal, Háled

Az izraeli hadsereg szóvivőinek közlése szerint az éjszaka folyamán légitámadásban meghalt a Hamász újabb fontos vezetője. Közzétették az iszlamista szervezet azon hat, magas rangú vezetőjének a listáját, akiket a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a háború kezdete óta megölt. Köztük van a Hamász déli körzetének biztonsági parancsnoka, kommandós egységük parancsnoka, és a Hamász légi hadviselésének irányítója is. 

Az izraeli katonai szóvivő közölte, hogy a katonai mellett politikai vezetőkkel is végeztek.

Mások között megölték az október 7-i támadás két parancsnokát, valamint Dzsavad Abu Samalát, a Hamász gazdasági miniszterét és Zakaria Abu Mamar nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztert. Az izraeli hadsereg deklarált célja a Gázai övezeti bombázásokkal válaszolni az országot története során érő legbrutálisabb terrortámadásra és megölni a támadást eltervező és végrehajtó Hamász tagjait. Viszont a Hamász vezetőinek jelentős része nem a Gázai övezetben, hanem külföldön él. A szervezet politikai főnöke, Iszmáil Haníje mindeddig a katari Four Seasons szállodában lakott, de a szálloda közölte, hogy jelenleg nem tartózkodik ott.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint október 7-e óta 2750 palesztin vesztette életét, 

Ezt is ajánljuk a témában

és mintegy 9700 sebesült meg. Az izraeli hadsereg felszólította az övezet északi részén élő civileket, hogy meneküljenek a földsáv déli részébe, mert támadni fogják a Hamász lakóépületek alatt húzódó alagútrendszerét, amelyben rejtőzködnek az övezetben maradt vezetők. A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott térsége: 45 négyzetkilométeren mintegy 2,2 millió ember él.

(MTI)

Nyitóképünk archív: Háled Mesaal, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlámista mozgalom politikai bizottságának vezetője (j), aki negyvenöt év után először lépett palesztin fennhatóságú területre és Iszmáil Haníje, a Hamász miniszterelnöke palesztin zászlót lenget a radikális iszlamista szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Gázában 2012. december 8-án. (MTI/EPA/Oliver Weiken)

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. október 16. 14:20
Az MTI híreit alaposabban kellene ellenőrizni. Az első keresőtalálat már kiadja: "Gaza strip has a total area of 365 km 2 " nem 42 km 2, Mandiner!
connorj
2023. október 16. 12:49
https://vm.tiktok.com/ZGJTArX1Y/
survivor
2023. október 16. 12:01
Ugyan. Minden bokorban van egy Hamas vezető...
Mandiner444hu
2023. október 16. 11:54
Az arabok 1,5 éve tervezték ezt a huncutságot. Minden eshetőségre kidolgoztak forgatókönyvet, meglepni most aligha lehet őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!