Az idegen érdekek lobbija ellen küzdene az Európai Bizottság

2023. október 01. 13:06

Brüsszel amerikai mintát követne a külföldi lobbi elleni fellépésben.

2023. október 01. 13:06
null

Az Európai Bizottság arra készül, hogy új szabályozást alkosson az idegen érdekeket képviselő lobbizásra. A minta az Egyesült Államok lehet.

Az Euractivnak nyilatkozó bizottsági forrás szerint a jogszabály célja az, hogy „védelmezzük demokráciáinkat az átláthatóság erősítésére a harmadik országokból vagy szervezetektől érkező támogatások ügyében, amelyek a közvélemény alakítását, a demokratikus szféra befolyásolását célozzák”.

A kezdeményezés okaként a Katargate-botrány hozzák fel, 

amely 2022 decemberében rázta meg Brüsszelt. A többek között kétes katari támogatások és megmagyarázhatatlan pénzforrások miatt kitört botrányba belebukott Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti politikus, valamint több ismerőse és munkatársa.

Emellett Ursula von der Leyen bizottsági elnök az évértékelő beszédében arról beszélt szeptemberben: fellépnének az EU politikai terében megjelenő orosz és kínai befolyás ellen. Az Euractiv bizottsági forrása szerint „a Kreml és más harmadik országok akcióit látva nem lehetünk naivak. Ideje fényre hozni az eltitkolt külföldi befolyást és a homályos pénztámogatásokat”.

Az Európai Bizottságban az ősz folyamán dolgozzák ki a javaslatokat.

A tervezett jogszabály a Demokrácia Védelme nevű európai bizottsági intézkedéscsomag része lenne.

Az Euractiv ugyanakkor arról is beszámolt, hogy 

a javaslat ellen sok NGO-szervezet tiltakozott, 

mondván: annak eredeti céljait a nemzeti kormányok eltorzíthatják és a „civilek” ellen fordíthatják.

Az uniós jogszabály mintájának az Egyesült Államok „idegen ügynökök regisztrációs törvényét” nevezik meg, amely arra kényszeríti az érintetteket, hogy a lobbicégek és NGO-k számoljanak be a finanszírozásukról és munkájukról a „külföldi ügynökökkel”. Ez alapján az Egyesült Államokban a nemzetközi kapcsolatokkal és forrásokkal rendelkező civil szervezeteknek számos dologról bejelentési kötelezettsége van.

Az Euractiv példának hozza Magyarországot is, ahol a portál szerint a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozását az Orbán Viktor vezette kormány kihasználta az NGO-k és az LMBTQ-aktivisták elleni fellépésre. Az európai civil szervezetek ezért inkább az EU már létező Transzparencia Regiszterének reformját javasolják az idegen lobbik átláthatóságának növelésére.

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik