„A technológiai fejlesztések stratégiai versenyelőnyt biztosíthatnak” – Világrend

2023. október 04. 17:02

Milyen haditechnikai fejlesztésekbe kezdett a NATO az orosz fenyegetés megjelenése óta? Milyen mechanizmusok segítik a civil újítások bevonását a védelmi szektorba? A HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosát kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. október 04. 17:02
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Mindenki azt gondolta, hogy kitört a világbéke, nem lesz itt nagy háború, és ez a stratégiákban is megmutatkozott: maga a NATO is erre való utalásokat tett, hogy esetleg nem feltétlenül van szükség annyi nehéztechnikára – ez a gondolkodás nagyon megváltozott mára” – hívja fel a figyelmet Világrend című műsorunkban Porkoláb Imre dandártábornok.

Az orosz közvetlen fenyegetés megjelenésével a NATO lépéskényszerbe került: a stratégiai versenyhelyzet miatt a katonai technológiák gyors ütemű fejlesztésére kényszerült. A szervezet a védelmi innováció segítésére két mechanizmust is létrehozott, ezen intézmények vezetői szeptember közepén a NATO Innovációs Hét keretében Budapesten tanácskoztak.

 

A NATO berkeiben zajló haditechnológiai innovációkról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Hogyan jelennek meg az új civil technológiák a haditechnika fejlesztésében?

– Miként segíti ezek adaptálását a védelmi szektorban a DIANA (Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus) és a NATO Innovációs Alap?

– Milyen formában vesz részt a magyar katonai szektor a NATO innovációs megújításában?

 

A műsor vendége: Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. október 06. 00:28
Érdekesebb lenne megnézni, hogyan fejlesztette Oroszország és Kína a hadiiparát és haderejét az amerikai fenyegetés óta...
Namond
2023. október 04. 20:15
Indonéziában elindult a puskagolyó vasút: 350 km/h-ra képes. Az indonéz kormány elkötelezett a közlekedési infrastruktúra modernizálása mellett. https://uzletem.hu/mobilitas/indoneziaban-bezzeg-elindult-a-puskagolyo-vasut-350-kmh-ra-kepes/rsslink/rss2 Elindultak az első hidrogénmeghajtású vonatok Németországban, a 100 km hosszú vonal az első a világon, amit hidrogénnel működő, zéró kibocsájtású vonatok szolgálnak ki. Alstom-gyártmányú 14 szerelvényt állítottak üzembe a korábban szolgáló dízelvonatok helyett. A beruházás 93 millió euróba került. https://hu.euronews.com/2022/08/25/mar-jarnak-a-vonatok-a-vilag-elso-hidrogenuzemu-vonalan-nemetorszagban Hidrogénüzemű FLIRT vonatot tesztel a Stadler vasúti járműgyártó cég Svájcban, a jármű kocsiszekrényei, az erőforrásmodul váza a vállalat alumínium kocsitesteket gyártó szolnoki üzemében készültek. https://www.vg.hu/cegvilag/2023/02/szolnokrol-az-egyesult-allamokba-hidrogenuzemu-flirt-vonatot-tesztel-a-stadler
nempolitizalok-0
2023. október 04. 18:56
A NATO agresszívitását jelenleg az oroszok és Kína fékezheti meg.
connorj
2023. október 04. 17:25
https://vm.tiktok.com/ZGJcupodq/ 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!