A lengyel ellenzék kenguru bíróságokat készít elő

2023. október 13. 07:20

Az, hogy egy Lengyelország méretű és befolyású ország nacionalista irányvonalat követ, alaposan felborzolja az elit érzékenységét.

2023. október 13. 07:20
Michael O'Shea
The American Spectator

„A beszámolókat olvasva egy Lengyelországba újonnan látogatót megdöbbenthet, hogy az ottani média mennyire hasonlít az Egyesült Államok és Nyugat-Európa médiavilágához. Idén nyáron a lengyel könyvesboltok kiemelten szerepeltették Dariusz Joński és Michał Szczerba Wielkie zniwa: Jak PiS ukradł Polskę (A nagy aratás: Hogyan lopta el a PiS Lengyelországot) című könyvet. A Newsweek Polska pedig szivárványos címlappal jelent meg. Rengeteg gúnyrajzot készítettek a PiS fejeseiről. Az ellenzéki szimpatizánsok tehát nem szenvedtek hiányt politikai és újságírói megnyilvánulásokban.

Így Applebaum, Cieński, Marton és társai nem igazán az »államfogság« vagy a »szabad és tisztességes« választások fogalmai miatt háborognak. Ők azon háborodnak fel, hogy a nemzeti érzelmű lengyelek, katolikusok és globalizmus-szkeptikusok, akik kétszer is a PiS-t választották, egyáltalán rendelkeznek társadalmi hanggal. Cieński valami mélyrehatót érintett, amikor elutasítóan kijelentette, hogy Lengyelország »nem [a legutóbbi választásokat tartó] Szlovákia«. Az, hogy egy Lengyelország méretű és befolyású ország nacionalista irányvonalat követ, alaposan felborzolja az elit érzékenységét.

A hétvégi választás nagyon szorosnak ígérkezik. Nem biztos, hogy bármelyik blokk képes lesz kormányt alakítani. De Tusk és szövetségesei visszatérhetnek a hatalomba. Ha ez megtörténik, a lengyelek dühös megmozdulásaira számíthatnak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A kenguru bíróság vagy a kenguru bíróság kifejezés ironikusan egy olyan bíróságot jelent, amely nem hivatalos, vagy figyelmen kívül hagyja a törvény és az igazságosság elismert normáit.

Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 13. 15:13
Nagyon unalmas már, hogy még a jobboldali sajtóban is rendszeresen "elit" néven emlegetik a bolsevista felforgatókat. De akkor mi a csürhe, ha ezek lennének az "elit"?
makapaka2
2023. október 13. 11:20
Tusk ugyanolyan gerinctelen , csiga testű, mint Weber, Gyöngyösi, von der Leyen,, stb..
llnnhegyi
2023. október 13. 08:38
Tusk,a lengyel "elit" ( ugyan, valójában fostalicskák) buknak. A libbcsikommcsik világszerte nagyot estek. Sírós Sorost látunk.
connorj
2023. október 13. 07:27
SATU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!