Lengyelország sorsot választ – az eredmény a teljes régióra hatással lehet!

2023. október 13. 06:00

Hogy Magyarország valóban megkapja-e az uniós forrásokat, s összességében miként alakul az uniós pozíciónk, abban a lengyel választás kimenetele egyáltalán nem közömbös.

2023. október 13. 06:00
Polish PM Mateusz Morawiecki Meets Inhabitants Of Olkusz
Kohán Mátyás

Október 15-én, vasárnap zárul a kétéves visegrádi politikai szezon: a tavalyi magyar parlamenti megméretés, majd a cseh elnökválasztás és a szlovák parlamenti voksolás után Lengyelország vasárnapi szavazása teszi beláthatóvá a következő évekre a régió politikai arculatát. Előbbieken nagyjából a papírforma teljesült, Lengyelországban viszont 

nemes egyszerűséggel nincsen papírforma.

Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország- és Olaszország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója szerint több ok miatt is felelőtlenség lenne jósolni. Az egyik a választási rendszer (lásd keretes írásunkat): „Az országos eredmény csak a küszöb szempontjából fontos, azontúl gyakorlatilag 41 kis helyi voksolás eredménye adódik össze. Egy párt, illetve koalíció kiesése vagy pár százaléknyi szavazó ide-oda vándorlása is alapvetően rendezheti át a mandátumok arányát. Szélsőséges esetben előfordulhat például, hogy a kormányzó párt 38 százalékos országos eredménnyel abszolút többséget szerez, de akár az is, hogy 43 százalékkal sem” – mondja a szakember. Ezért szerinte egyaránt elképzelhető a Jog és Igazságosság (PiS) vezette Egyesült Jobboldal (ZP) tömb kényelmes többsége, egy bulgáriaihoz hasonló patthelyzet, illetve az ellenzék három szövetséges tömbjének, a Polgári Koalíciónak (KO), a Harmadik Útnak (TD) és a Baloldalnak a többsége.

A Politico Poll of Polls kutatása szerint az Egyesült Jobboldal áll az első helyen 36 százalékkal, de szeptember közepe óta gyengül, Donald Tusk ex­miniszterelnök Polgári Koalíciója 30 százalékon áll, és erősödő trendben van. A KO-val kompatibilis két ellenzéki koalíció, az egyszerre kereszténydemokrata és liberális Harmadik Út, valamint a Baloldal is 10 százalékon áll, és enyhén erősödik. Az év eleji 14-ről 9 százalékra tornázta le magát, de valószínűleg így is parlamenti erő lesz, sőt király­csinálóvá válhat a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (lásd keretes írásunkat). A képlet első látásra 40-36 arányú ellenzéki fölényt mutat. Azonban a Harmadik Út és a Baloldal is hibahatáron belül van a pártszövetségekre vonatkozó 8 százalékos bejutási küszöbtől. Ha pedig bármelyikük kiesik, az átrajzolja a parlamenti patkót a PiS javára.

Kedves Olvasónk! A cikk kissé lejjebb görgetve folytatódik, addig viszont hadd ajánljuk figyelmébe, hogy vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit ÉLŐ MŰSORUNKBAN követheti! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Addig is ajánljuk figyelmükbe hangoló videónkat, ahol minden fontos információt megmutatunk, amit vasárnap este előtt tudni érdemes!

 

Házak, küszöbök
Az arányos rendszerek családjába tartozik a lengyel választási szisztéma, de van benne egy kis csavar. A parlamenti struktúra fajsúlyosabbik eleme, a Szejm néven ismert alsóház 460 mandátumát 41 választókerületben osztják ki, a 2010 előtti magyarországi megyei listákhoz hasonlóan a pártok listájuk támogatottságának arányában részesülnek a népességarányosan kiszámolt mandátumokból.

A pártlista jelöltjei közül azok kapják a mandátumokat, akik a helyi választóktól a legtöbb egyéni szavazatot kapták. Mandátumot párt csak akkor szerezhet, ha országos szinten eléri a szavazatok 5 százalékát, pártszövetségek esetében a korlát 8 százalék. A kevésbé fajsúlyos felsőház 100 mandátumát 100 egyéni körzetben osztják ki a legtöbb szavazatot kapó jelöltnek, azaz éppen úgy, ahogy a magyarországi egyéni mandátumok kiosztása is zajlik. A szenátusban egyébként ma is ellenzéki többség van, mégsem zavar sok vizet a kormányzásban.

A PiS az év elején két lépcsőben ráncfelvarrást hajtott végre a rendszeren: egyrészt több választókör létesítését rendelte el a kistelepüléseken, másrészt az Egyesült Államokban 2020-ban tapasztalt levélszavazat-káosz elkerülésére törvénybe foglalta, hogy a szavazatok megszámlálásának, összesítésének és lejelentésének folyamata nem tarthat tovább 24 óránál. Az ellenzék szerint előbbi lépés növeli majd a PiS-párti vidéki szavazók aktivitását, utóbbi pedig megnehezíti a külföldön élő, jellemzően kormányellenes lengyelek szavazatait kezelő külképviseletek dolgát.

Könyörtelen kampány

A kiszámíthatatlan eredményhez kíméletlen kampány is társult. 

A PiS központi témául a biztonságos Lengyelországot tette meg, 

s fő ellenfelét, Tuskot elsősorban német ügynökként, másodsorban az oroszok egykori barátjaként igyekszik nemzetbiztonsági kockázattá tupírozni. A KO toposzai ezzel szemben itthonról is ismerősek lehetnek: egy szabad, elfogadó, európai Lengyelország mellett kardoskodik, megfejelve azzal, hogy a kormánypárttal ellentétben ő haza tudná hozni az uniós pénzeket.

Donald Tusk sokat segít ellenfeleinek abban, hogy a lengyel politika jól bevált német kártyáját bevethessék ellene: 

tagadhatatlanul Angela Merkel jóvoltából választották 2017-ben az Európa Tanács elnökévé Varsó tiltakozása ellenére; emellett nyakába varrják, hogy a 2010-es évek elején kormányon nem tudta megakadályozni a lengyel értelmezés szerint az ukrajnai háborúért elsődlegesen felelős német–orosz energetikai összefonódást. Mateusz Morawiecki miniszterelnök ez ügyben nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott: „A Merkel–­Putyin-paktum legfőbb végrehajtója Donald Tusk volt.” Rosonczy-Kovács felidéz még egy fontos jelenetet: Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a következő szavakkal köszönt el Donald Tusktól tavaly nyáron az Euró­pai Néppárt tisztújító kongresszusán: „Reméljük, hogy jövőre miniszterelnökként köszönthetünk!” A szakember szerint „ez is mutatja, hogy Tusk kormányra kerülése esetén leginkább a brüsszeli, berlini elvárásokkal igyekszik majd összehangolni külpolitikáját”. Ursula von der Leyen egyébként nem az egyetlen rangos német politikus, aki beleszól a lengyel kampányba, megtette Olaf Scholz kancellár is, aki tetemre hívta a migrációs politikáját kritizáló lengyel politikusokat a nemrégiben kirobbanó lengyel vízumbotrány miatt. Szeptemberben kiderült ugyanis, hogy lengyel nagykövetségek pénzért osztogathattak schengeni vízumot harmadik országok állampolgárainak; a kormány azóta eltávolította a botrányba keveredett Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettest, és váltig állítja, hogy az ebül szerzett vízumok száma csupán százas nagyságrendű.

A németezős PiS-kampány a kőkemény lengyel sorskérdések feszegetése mellett néha kifejezetten humoros jeleneteket produkál. Jacek Ozdoba környezetvédelmi minisztériumi államtitkár például a júniusi lengyel–német barátságos futballmérkőzést úgy értékelte: „Lengyelország–Tusk 1-0.”

"March Of Million Hearts" - Donald Tusk's Pro-democratic Rally In Warsaw
Ellenzéki felvonulás október 1-jén a fővárosban.
Fotó: AFP/Piotr Lapinski/NurPhoto

Emellett szeptember végén – hogy, hogy nem – a közszolgálati TVP brüsszeli tudósítója, Dominika Ćosić bedobta a lengyel közbeszédbe, hogy Brüsszelben „nem hivatalosan” azt beszélik: Német­ország és Francia­ország gyors uniós belépést ígért Ukrajnának arra az esetre, ha segít megbuktatni a PiS-­kormányt. Hogy ez igaz-e, az ellenőrizhetetlen, mindenesetre az ukrán és a lengyel kormány között a kampányidőszak alatt csak úgy záporoznak a barátságtalan gesztusok. A nyarat végigkísérte az ukrán gabona­vita: Lengyelország vezetésével a közép-európai államok összefogva akadályozták meg, hogy piacaikat letarolja az olcsó és az uniós előírásoknak nem megfelelő ukrán gabona, cserébe Kijev feljelentette Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél. Erre fel Mateusz Morawiecki szeptember végén bejelentette: országa nem küld több fegyvert Ukrajnának, Zbigniew Rau tárcavezető pedig nem volt jelen az EU külügyminisztereinek minapi kijevi találkozóján. Elmondása szerint ez „részben azon tény kifejező­dése, hogy a Lengyelország és Ukrajna közötti kapcsolatok tekintetében a hanyatlás időszakába léptünk”. Robert Telus mezőgazdasági miniszter pedig azt tette világossá: Lengyelország nem fogja gabonakereskedelmi korlátozások nélkül támogatni Ukrajna EU-tagságát.

Rosonczy-Kovács Mihály szerint fontos, hogy a lengyel–ukrán csörtében ne csak Varsó barátságtalan gesztusait vizsgáljuk. 

„Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kis túlzással beszállt a kampányba az ellenzék oldalán

 – fogalmaz. – Az ENSZ-ben és Kanadában utalt arra, hogy a gabonaembargót fenntartó kormány Moszkva kezére játszik. Továbbá látványosan nem az államnak vagy a kormánynak, hanem a társadalomnak mondott több ízben köszönetet a hazájának nyújtott lengyel segítségért. Sőt, Kanadából hazajövet megállt Lengyelországban, állami szereplővel nem találkozott, de kitüntetett két civilt, akik közül az egyik az ellenzéki TVN tévé­csatornához köthető.” A szakértő megjegyzi azt is, hogy a lengyeleket az egyre feltűnőbb német–ukrán közeledés is aggasztja.

Fő a biztonság

A lengyel fegyverszállítás leállásának a hűvös lengyel­–ukrán kapcsolatok mellett köze lehet ahhoz is, hogy az ország maga is gőzerővel fegyverkezik. Mariusz Blaszczak honvédelmi minisztersége alatt Lengyelország NATO-rekorder lett GDP-arányos katonai kiadásokban, egyre-másra érkezik nem kevés amerikai pénzügyi segítséggel az USA legjobb haditechnikája – ez az a politikaterület, amelyet a kormányerők eredményei gyakorlatilag érinthetetlenné tettek az ellenzék számára. A kabinet ki is használja ezt: augusztus 15-én a bolsevik hadsereg 1920-as legyőzésének, majd szeptember 17-én a szovjet agressziónak állítottak emléket hatalmas, évtizedek óta nem látott katonai parádéval, amely távolról nézve tűnhet akár kampányrendezvénynek is, és mindenképpen kiváló alkalom arra, hogy a kormány Oroszországon és Németországon köszörülje a nyelvét.

Palace of Culture and Science and City Centre Skyline at dusk, elevated view, Warsaw, Masovian Voivodeship, Poland, Europe
Varsó látképe – a lengyel választás az egész régióra kihat.
Forrás: AFP / KAROL KOZLOWSKI / ROBERT HARDING RF

A kormánypártok emellett a migrációval szemben is igyekeznek a biztonság letéteményeseként fellépni: nemrég ellenőrzést vezettek be a szlovák határon, s négykérdéses migrációs népszavazással pedig próbálják – feltehetőleg fél szemmel a 2022. áp­rilisi magyar példára sandítva – mozgósítani híveiket a választásra. „A népszavazás kérdései napirenden tartják, hogy mi a választás tétje: szuverén vagy behódoló, a nemzetközi nagy­tőkének vagy a lengyel állampolgá­roknak megfelelni vágyó Lengyelország. Ezek a – hétköznapok szempontjából elvont – víziók vannak lefordítva kézzelfogható témákra a népszavazásban: a határkerítés és a kötelező relokáció a biztonságról szól, az állami cégek kiárusítása és a nyugdíjkorhatár pedig az állampolgárok és általuk az ország megerősítéséről vagy kiszolgáltatottá tételéről” – elemez Rosonczy-Kovács Mihály.

A PiS egyébként nem feledkezik meg arról sem, hogy kenyérrel él a lengyel. A nyugdíj­korhatár betonba vésése mellett gyermekenként 42 ezerről 67 ezer forintnyi złotyra emelik a családpolitika központi elemét, a családi pótlékot. Ez a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója szerint „nem egyszerű pénzosztás, hanem a legszegényebb rétegek felemelése, méltóságának megerősítése”, a kampányban pedig segíthet megértetni, hogy „Donald Tusk visszatérése esetén veszélybe kerül az előző nyolc év családbarát politikája”. Emellett segíti a lengyel kormánypártot egy piacilag nehezen indokolható, szerencsés véletlen is: a szeptember az olajár töretlen emelkedésével egész Európában az üzemanyagárak növekedéséről szólt, Lengyelországban 565 forint környékéről 506 forintra csökkent a benzin ára – az állami PKN Orlen állítása szerint a nemrégiben végrehajtott olajcégfúziók hatékonysági előnyei miatt, az ellenzék szerint pedig azért, mert a társaság vezérigazgatója nyíltan PiS-támogató, és segíteni kívánja a kormánypártot a kampányban.

Hova áll a Konföderáció?
A lengyel választás valószínű forgatókönyveinek egyike, hogy sem a PiS, sem a KO és szövetségesei nem jutnak abszolút többséghez. Ekkor értékelődhet fel a lengyel pártrendszer egyik új jelensége, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció. Ez az alakulat korábbi szélsőjobboldali erők egyesüléseként jött létre, de teljes arculatváltáson ment keresztül. Egyik társelnöke, Sławomir Mentzen 2019-ben még azt nyilatkozta, programjuk egyszerű: „nem akarunk zsidókat, melegeket, abortuszt, adókat és Európai Uniót”. A 2019-es Konföderáció még bármely uniós országban játszhatott volna szélsőjobboldalt, a mai viszont már egy speciális lengyel jelenség. Jó érzékkel vették észre a politikai piac réseit: a PiS-kormány ugyanis kulturálisan jobboldali politikája mellett kifejezetten bőkezű szociális államot üzemeltet, alternatívája, a gazdaságilag liberálisabb KO pedig kulturális értelemben már nem konzervatív. Így ők megcsinálták a kulturálisan és gazdaságilag egyszerre jobboldali, libertárius, technokrata pártot, és megfejelték mindezt némi szkepticizmussal a többi párt által egységfrontban támogatott Ukrajnával szemben. Egyszerre töltik tehát be a lengyel politika összes vákuumát, s ezzel főleg a fiatal férfiak körében népszerűek – a Baloldal pedig a fiatal nőket halássza le. Mindez a koalíciós vegyértékekre is kihat. Rosonczy-Kovács Mihály úgy látja: az, hogy hova áll majd éles helyzetben a Konföderáció, „az egyik legtöbbet feltett kérdés ez év eleje óta, amikor látványos erősödésbe kezdett a pártszövetség, ugyanis szuverenitási kérdésekben a PiS-hez, gazdaságpolitikájában a PO-hoz áll közelebb. Ennek megfelelően ha ő lenne a mérleg nyelve, előfordulhat, hogy a belső törésvonalak szerint más és más módon fognak reagálni a csoportok”. Ettől a megosztottságtól nyilván nem független az, hogy a párt hivatalosan kizárja a koalíciót mindkét nagy blokkal, a PiS pedig a lengyel politika szép hagyományai­nak megfelelően nem magával a szervezettel igyekszik kiegyezni, hanem egyenként próbálja átléptetni képviselőit a saját soraiba.

Liberalizálna az ellenzék

Az ellenzék Egymillió szív menete néven tömegmegmozdulásokat szervezett Varsóban, integrálandó mindazokat, akik – Rafał Trzaskowski polgármester szavaival – egy „nyitott, toleráns, európai és mosolygó” Lengyelországot szeretnének. A legnagyobb demonstráció résztvevőinek számát a városháza egymillióra, a PAP állami hírügynökség százezerre teszi.

Ennél azonban konkrétabb ellenzéki ígéretek is vannak. Egyrészt jelentős mértékben lazítanának az abortusz Lengyelországban igencsak szigorú szabályain, s ezzel igyekeznek részesülni a 2020–2021-es nősztrájk momentumából, emellett legalizálnák a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát, amely Magyarországon egyébként régóta legális. Másrészt pedig Tusk azt ígéri, hatalomra kerülésének másnapján hazahozza a befagyasztott lengyel kohéziós és helyreállítási pénzeket, amelyekkel szerinte Jaroslaw Kaczyński PiS-vezér ma „a német gazdaság fejlesztését finanszírozza”. „Ha retorikai fogásnak tekintjük is, a mondat elárulja: a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzek visszatartása politikailag motivált akció” – mondja Rosonczy­Kovács. Úgy látja, az európai baloldal kész beavatkozni a kampányba az ellenzék oldalán, „a múlt héten például plenáris vitát tartottak az egyik ellenzéki kampánytémában Strasbourgban, fittyet hányva az uniós szokásjogra”. Felhívja a figyelmet: Tusk számára az uniós pénzek annyira fontos kampánytéma, hogy az egyik kampánybeszédében azt mondta, már Magyarország is megkapta a forrásokat, csak a lengyelek nem.

Gietrzwa?d,-,A,Village,In,Warmia,And,Mazury,,Poland,-
Lengyel falu: a vidék a Jog és Igazságosság politikai hátországa.
Fotó: Shutterstock

Hogy Magyarország valóban megkapja-e a nevezett forrásokat, s összességében miként alakul uniós pozíciónk, abban a lengyel választás kimenetele egyáltalán nem közömbös. Tusk győzelme esetén a szakértő szerint „a közép-európai együttműködés várhatóan hátrasorolódna a lengyel prioritási rendben. A két nemzet stratégiai célja azonban azonos: minimalizálni az orosz fenyegetettséget, amihez elengedhetetlen Ukrajna szuverenitása”. Azonban „hiába a közös pontok, hiába a tavaly nyár óta a V4 megerősítéséért kiálló lengyel vezetői nyilatkozatok sora, a fősodratú sajtó ezekről nem beszélt”, azaz a magyar–lengyel kapcsolatokra 2015, de különösképpen az orosz–ukrán háború 2022-es kitörése óta 

„nagy dezinformációs nyomás nehezedik”. 

A Nézőpont külügyi igazgatója úgy látja: „Ha a Jog és Igazságosság győz, várhatóan nehezebb lesz fenntartani ezt a nyomást, és erősödni fog a két ország közötti kapcsolat. Ha viszont az ellenzék nyer, kérdés, felismeri-e, hogy pártszínezettől, világ- és Európa-képtől függetlenül elemi érdeke, hogy Közép-Európa erős legyen.”

***

Nyitókép: Mateusz Morawiecki miniszterelnök kampány közben Krakkó mellett
Fotó: AFP / ARTUR WIDAK / NURPHOTO  

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2023. október 13. 16:10
A lengyel választás eredménye nekünk mit sem számít. Egyetlen centet se kapunk amíg jobboldali nacionalista, illiberális kormányunk van. Miért is finanszíroznának ilyet a judeoplutokraták? Van annak a pénznek jobb helye a világban Ukrajnától Tajvanig.
fatman
2023. október 13. 15:25
lehet, h nem ártana a pisnek, ha be kellene vennie a konföderációt...
Amerosz
2023. október 13. 12:06
Valahogy most már nem szimpatizálok a lengyelekkel! Az elmúlt hónapok alat nagyon eltávolodtunk egymástól! De lesz új szövetségesün Szlovákia ,vele kell egütmüködnünk! Biztató az alakulóban levö új kormány!
states-2
2023. október 13. 11:34
Hajrá lengyelek, küldjétek a büdös komcsikat ti is legalább 16 évre az anyjukba. Nálunk már a büdös életben nem rúgnak labdába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!