A lehetséges új liberális lengyel védelmi miniszter máris leépítené az ország hadseregét

2023. október 25. 14:21

Tomasz Siemoniak szerint indokolatlanul sok katonája van Lengyelországnak.

2023. október 25. 14:21
14 Abrams tanks delivered to Poland

Az új liberális lengyel kormány lehetséges új szereplői a fegyveres erők lehetséges költségcsökkentéséről beszélnek – írta a Remix News. 

Tomasz Siemoniak, aki a védelmi miniszteri posztra pályázik, és Donald Tusk előző kormánya idején már be is töltötte ezt a tisztséget, azt állította, hogy egy Lengyelország méretű ország számára elegendő lenne egy 150 000 fős hadsereg, amelyhez további 30-40 ezer fős területi haderő és 20-30 ezer önkéntes katonai szolgálatot teljesítő katona járulna hozzá.

Ez jelentős csökkenést jelentene Lengyelország haderejének jelenlegi méretéhez képest.

Ma a hadsereg létszáma 187 ezer fő, ebből 50 ezer fő a területi hadsereg tartalékos állományában és 16 ezer 500 fő önkéntes katonai szolgálatot teljesít.

Mariusz Błaszczak leköszönő lengyel védelmi miniszter határozottan nem értett egyet Siemoniak megjegyzéseivel, és arra figyelmeztetett, hogy az egyre instabilabbá váló világban a mostani a lehető legrosszabb időpont a hadsereg leépítésére. Błaszczak ugyanakkor elismerte, hogy nem lepte meg a javaslat, mivel emlékszik arra, hogy az előző liberális kormány hogyan csökkentette a létszámot és építette le az ország egyes részein az egységeket.

Wojciech Skurkiewicz védelmi miniszterhelyettes a lengyel rádiónak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy

az előző liberális kormány mindössze 96 ezer katonából álló hadsereg felett rendelkezett,

amely szinte kizárólag az ország nyugati részén állomásozott.

A terveket kommentálva Roman Polko nyugalmazott tábornok megjegyezte, hogy Lengyelország hadseregének jelenlegi mérete egyáltalán nem túl nagy emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás előtt Lengyelországnak 400 ezer fős hadserege volt, miközben Lengyelország akkori lakossága kisebb volt, mint ma.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) az utóbbi időben jelentős hadsereg fejlesztésekbe kezdett az elmúlt években, és a védelmi kiadásokat GDP 4 százalékára emelte, amely kétszerese a NATO-tagországoktól megkövetelt minimális összegnek.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Polish Foreign Ministry / Handout / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KK75
2023. november 10. 18:09
"az előző liberális kormány mindössze 96 ezer katonából álló hadsereg felett rendelkezett, amely szinte kizárólag az ország nyugati részén állomásozott." Ugye a Soros féle ágyú-, hullazsáktöltelék szerep, azaz a nyugatiak seggének a védelme mások vére által, azaz a feláldozhatóak szerep. Mikor fog felébredni Kelet-Európa, hogy a nyugatiak mindig csak a haszon alapján működtek, a többi csak nyálas PR a részükről (a gazdaságban ez volt a szabad munkaerő-áramlás is - azaz olcsón neveld fel nekik a dolgozókat, az otthon maradókat pedig olcsóbban foglalkoztasd, stb.), amikor ennek az ellenkezőjét bizonygatják.
florin
2023. október 26. 14:11
A libsik akkor érzik jól magukat, ha nem látnak katonát........ Kész LindnerBélák valamennyien
Akitlosz
2023. október 26. 01:33
Nem régen még azt magyarázta a Mandiner, hogy Lengyelországnak lesz a legnagyobb hadserege a NATO európai tagállami közül. Hát akkor ez sem jött be.
nempolitizalok-0
2023. október 25. 18:34
A lengyel libsik szerint a katona sok, a buzi kevés, a kisgyerekek pedig tudatlanok, fel kell őket nemileg világosítani. A libsik kedvenc korosztálya a 3-4 éves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!