A brüsszeli merénylő Lampedusán illegális migránsként lépett be Európába

2023. október 17. 20:57

A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező, 45 éves férfi tizenkét éve tartózkodik Európában.

2023. október 17. 20:57
null

A tunéziai férfi, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, 2011-ben Lampedusára érkezett illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személynek jelölte őt – közölte kedden a római belügyminisztérium.

A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező, 45 éves férfi tizenkét éve tartózkodik Európában. Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította őt, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy 

csatlakozni akar a dzsihádhoz, az iszlamista terrorszervezetek harcához. 

Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők megölték a 45 éves tunéziai támadót egy kávéházi rajtaütésben.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter keddi parlamenti beszámolója szerint Lampedusán január 1-je és október 6-a között több mint 94 ezer illegális migráns kötött ki, ami 70 százaléka a tavaly ugyanezen időszakban érkező migránsok számának. A hatezer lakosú Lampedusára június és október között naponta több mint ezerkétszázan érkeztek átlagban, a legtöbben, 6344 ember, szeptember 13-án.

(MTI)

Nyitókép: Christophe Petit Tesson

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2023. október 18. 13:04
- Van még kérdés, Ildikó?
fater0921
2023. október 18. 12:14
Ha lenne a svéd-belga-francia-német rendőröknek töke, az összes nyilvántartott migrihez becsöngetnének aztán irány a fegyház-kérdezés nélkül-. Ott bent úgy intézni, mintha a rabtársai végeztek volna velük. Minddel!!!!!!!
Chekke-Faint
2023. október 18. 07:27
Semmi köze a bevándorláshoz. Ugyan már miért is lenne köze hozzá?
NoFace
2023. október 18. 06:30
Amiről kevés szó esik, az a fegyver. Nem késsel, petárdával vagy autóval követte el a terror akcióját hanem kalasnyikovval, ha igaz a hír. Ezek szerint már a betolakodók felfegyverzése folyamatban van, míg a szivárványos nyugat tapsikol a terroristáknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!