Zelenszkij azt kéri, hogy őt támogassák az amerikaiak, mert ha amerikai támogatást kap, akkor van nyugat-európai támogatás is

2023. szeptember 25. 13:51

Ukrajna jelenleg ott tart, hogy az ukrán költségvetés a saját katonai kiadásait sem képes fedezni. Interjú.

2023. szeptember 25. 13:51
Nógrádi György
Nógrádi György
Origo

Milyenek most az erőviszonyok a fronton? Hogy áll a második ukrán ellentámadás: továbbra is állóháborúról beszélhetünk?

Változatlanul állóháborúról beszélhetünk, az egyik fronton az ukránok egy hét alatt két négyzetkilométert haladtak előre, a második frontszakaszon öt és felet. Az egész képet nézve fontos megemlíteni, hogy az ukrán vezetés bejelentette, hogy lassan, de haladnak előre, az összes honvédelmi miniszterhelyettest leváltották, a régi honvédelmi minisztert elküldik Londonba nagykövetnek. Zelenszkij az ENSZ-ben azt kérte, hogy Oroszországot zárják ki az ENSZ-ből, amely természetesen lehetetlen, és azt is követelte, hogy Oroszország ellen nemzetközi büntetőintézkedéseket vezessenek be, valamint Ukrajna kapjon jóvátételt a háborúért. Az látszik, hogy a nyugati világ ebben a kérdésben ma Ukrajnát támogatja, a harmadik világ pedig kivár, ezért Zelenszkij azt mondta, hogy olyan békekonferenciát fog összehívni a jövőben, hogy a harmadik világ országait meggyőzze az igazáról. Azt viszont látni kell, hogy a harmadik világbeli országok egyszerűen nem értik, mit akar Zelenszkij, hiszen a harmadik világ minden részében tomboló harcok vannak, és nem értik azt sem, hogy a világ miért éppen az orosz-ukrán háborút emeli ki, és említi annyiszor.

Tény az, hogy zelenszkij továbbra is azt kéri, hogy őt támogassák az amerikaiak, mert ha amerikai támogatást kap, akkor van nyugat-európai támogatás is.

Most az amerikaiaktól 300 kilométer hatótávolságú földi rakéták szállítását kéri Ukrajnába, mert ha ez megtörténik, akkor a németek is leszállítják a hasonlóan 300 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákat.

Ahogyan ön is említette, hétfőn hat ukrán védelmi miniszterhelyettest elbocsátottak azt követően, hogy két héttel ezelőtt korrupciós botrány miatt menesztették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert. Mi folyik most Ukrajnában? Mi az oka a leváltásoknak?

Egy új honvédelmi miniszter mindig hozza a saját embereit. Egyrészt az ukrán hadsereg nem tudott átütő sikert elérni, ehhez képest elképesztő mennyiségű nyugati fegyvert és pénzt kaptak. Ukrajna jelenleg ott tart, hogy az ukrán költségvetés a saját katonai kiadásait sem képes fedezni, tehát ha nem kap továbbra is nyugati támogatást, az ország összeomlik.”

Fotó: ED JONES / AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik