Válság: több mint százezer migráns érkezett idén Olaszországba

2023. szeptember 18. 15:35

Lampedusa szigetének vezetése szerint elérkezett az a pont, ahonnan nincs visszatérés.

2023. szeptember 18. 15:35

Az év eleje óta több mint 113 ezren kötöttek ki az olaszországi partokon, ami már túllépte a tavaly egész évben regisztrált érkezéseket a belügyminisztérium keddi adatai szerint. Ebből jelentős számot képviselnek a Lampedusa szigetére érkező illegális migránsok. Ahogy portálunk is beszámolt róla, óriási nyomás helyezkedik az apró földközi-tengeri szigetre, ahová múlt héten csütörtökön

kevesebb mint 24 óra alatt 6800 migráns érkezett, ami ezerrel több, mint a sziget teljes népessége.

A pénteki nap folyamán pedig csaknem kétezer ember, szombat reggelig pedig további 1116 illegális bevándorló kötött ki a szigeten. A múlt heti számok újabb rekordot jelentenek, a legutóbbi márciusi rekord több mint kétezer érkezés volt, kevesebb mint 24 óra alatt. 

A helyi lakosok és a migránsok között eközben egyre nő a feszültség. Az elmúlt napokban több tüntetést is szerveztek a helyiek a migráció ellen.  A lampedusai fogadóközpont mindössze 400 menekült befogadására alkalmas. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szigetre többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani. A sziget plébánosa a kialakult helyzetre úgy reagált, hogy

„ez maga az apokalipszis”.

A migránsok főleg afrikai országokból érkeznek – Burkina Faso, Elefántcsontpart, Kamerun, Guinea, Libéria, Mali, Szenegál, Szudán, Etiópia –, de van olyan, aki Pakisztánból, s

volt olyan migráns is, aki Pápua-Új-Guineából érkezett.

Habár az olasz kormány azt ígérte, hogy megakadályozza az illegális migrációt, eddigi lépéseik, például hogy Róma megállapodást köt az egyszerre tranzit- és kiindulási pontnak számító észak-afrikai országokkal, egyelőre nem hoztak eredményeket. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, aki jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési minisztériumot is vezeti, a múlt héten arról beszélt, hogy

„semmilyen beavatkozást nem szabad kizárni”, felvetette a haditengerészet bevetését is az illegális migránsok megállítására.

Pénteken Meloni is arról beszélt, „ha szükséges, be kell vetni a haditengerészetet, hogy megakadályozzák a migránsok hajóinak indulását”.

A helyzet olyan súlyossá vált, hogy vasárnap Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kíséretében. Az Európai Bizottság elnöke

„európai megoldást” ígért a helyzet kezelésére.

Együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és azt javasolta, hogy a Lampedusára eljutott embereket szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében.

Meloni azt mondta, véleménye szerint a tömeges migráció okozta problémákat

„soha nem leszünk képesek megoldani, ha szétosztásról beszélünk”.

Hangsúlyozta, hogy nem jelent megoldást, ha az egyik ország migrációs terhének enyhítésére más tagállamoknak is problémát okoznak az emberek áthelyezésével.

Giorgia Meloni azt is kilátásba helyezte, hogy rendkívüli intézkedésekkel fogja szigorítani az olaszországi partokhoz eljutók visszatartását, egyebek között zárt táborok kialakításával és az illegális bevándorlók kitoloncolásával.

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere szerint elérkezett egy pont,

ahonnan nincs visszatérés”.

Azt mondta, a tömeges migráció válságba taszította a szigetet. A polgármester kiemelte, hogy dühösek, mert január óta tudta a kormány, hogy a helyzet a nyár folyamán tovább romlik majd, és mégsem tudtak tenni ellene. 

***

Nyitókép: Zakaria ABDELKAFI / AFP

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 19. 05:39
Az olasz haditengerészet csődje. Már nyílt vízen vissza kéne fordítani őket.
Ugandai Bubu
2023. szeptember 18. 23:34
Nem apokalipszis. Ez nem az. Ha majd 20x ennyien jönnek, egymást fogják enni, meg dühükben a pap bácsit megsütik az oltáron. Akkor már a csíki székely ámbör is dünnyög egyet, hogy no.
bill-murr
2023. szeptember 18. 20:10
Szet kell osztani oket a tengerfeneken.
Héja
2023. szeptember 18. 18:48
Félő, hogy ez már visszafordíthatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!