„Az EU hallgatása szégyenletes” – újra migrációs válság sújtja Lampedusa szigetét

2023. szeptember 17. 16:00

Sok ezer migráns érkezett csak az elmúlt néhány napban az apró olasz Lampedusa szigetre. Meloni kormányfő Von der Leyen bizottsági elnököt fogadja a helyszínen.

2023. szeptember 17. 16:00
EU chief Ursula von der Leyen visits Lampedusa

Vasárnap Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A biztosi testület feje Giorgia Meloni olasz miniszterelnök meghívására érkezett a szigetre, ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen nőt a migrációs nyomás a térségben.  

Idén ugyanis megduplázódott a Földközi-tengeren hajóval menekülők száma 2022 hasonló időszakához képest, és meghaladja a százezret – mindezek mellett csak az első félévben majdnem 800 menekülő holttestét emelték ki a tengerből. Csak az elmúlt három napban több mint 8000 migráns érkezett a szigetre, ami hatalmas nyomás alá helyezi az így is túlterhelt menekülttáborokat. 

A migránsokat különböző embercsempész hálózatok általában embertelen körülmények között, nyomorogva, összezsúfolva utaztatják Afrikából.

Ezt is ajánljuk a témában

Megérkezett Ursula von der Leyen Lampedusa szigetére – pattanásig feszült a helyzet (VIDEÓ)

Meloni kemény fellépést helyezett kilátásba az illegálisan érkező migránsokkal szemben.

Az illegális bevándorlók száma egyébként annak ellenére nő, hogy júliusban az EU megállapodást kötött Tunéziával, amelynek keretében több mint százmillió eurós támogatást ígértek be az embercsempészet visszaszorítására és a határőrség megerősítésére. 

A bizottsági elnököt azonban nem mindenki fogadta örömmel, 

sokan elégedetlenek amiatt, hogy az európai döntéshozók csak most kezdtek el a sziget helyzetévvel foglalkozni. Ezért a helyiek alig néhány órával Ursula von der Leyen látogatása előtt tüntetéseket szerveztek Lampedusán. Az olasz lakosok olyan intézkedéseket követelnek, amelyekkel megállítják a tarthatatlanná vált migránsáradatot – mutatja be a Euronews hírportál.

Ezt is ajánljuk a témában

Összefogott Meloni, Rutte és Von der Leyen: eladósítanák Tunéziát, cserébe adnának az afrikai országnak több mint egymilliárd eurót

Tunézián keresztül szeretné az uniós vezető megfékezni a migrációt egy egészen érdekes pénzügyi manőveren keresztül.

A helyzet tarthatatlansága Brüsszelt is cselekvésre kényszeríti

Az olasz kormányfő nem először próbálja meg felhívni az uniós döntéshozók figyelmét a helyzet tarthatatlanságára, ugyanis korábban rendkívüli intézkedéseket jelentett be a migrációs hullám visszaszorítására, és felkérte Charles Michelt, az EU állam- és kormányfőit tömörítő csúcstestülete, az Európai Tanács elnökét is, hogy az unió októberben esedékes csúcstalálkozójának napirendjére vegyék fel a menekültkérdést. Úgy látszik, hogy a helyzet most vált olyan tragikussá, hogy az Brüsszel ingerküszöbét is megütötte, és 

Ursula von der Leyent is cselekvésre késztette.  

Olasz médiaforrások szerint a bizottsági elnök a kikötőt és az Imbriacola kerületben lévő migrációs hotspotot látogatja meg. Von der Leyen szóvivője, Eric Mamer szombaton azt is megerősítette, hogy a bizottsági elnök Meloni meghívására utazik, aki „rendkívüli intézkedéseket” ígért a migránsáradat kezelésére, és ismét felszólított Észak-Afrika tengeri blokádjára. Mint Meloni kijelentette: 

Európának „paradigmaváltásra” van szüksége a migrációt sürgető kérdések kezeléséhez.

„Nyilvánvaló, hogy Olaszország és Európa nem üdvözölheti ezt a tömeges emberáradatot, különösen akkor, amikor ezt a migránsáradatot gátlástalan emberkereskedők irányítják” – mondta Meloni.

A helyi polgármester szerint is lépni kell

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere azt mondta az olasz RTL 102.5 rádiónak, hogy elérkezett egy pont, ahonnan nincs visszatérés. Úgy látja, hogy a tömeges migráció jelensége válságba taszította a szigetet. Szerinte egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben lépésre van szükség, Európának és az államnak azonnal be kell avatkoznia egy mentőakcióval és az időben történő átszállítással.

A polgármester kiemelte, hogy dühösek, mert január óta tudták, hogy a helyzet a nyár folyamán tovább romlik majd, és mégsem tudtak tenni ellene. „Nehézséget okoz a keletkezett hulladék elszállítása. Folytonosságnak kell lennie az átszállásokban, nagy hajók rendelkezésre állását kérjük, amelyek készek emberek mozgatására” – fogalmazott.

Hozzátette: 

Az Európai Unió hallgatása szégyenletes.

 „Amint azt Franciaország és Németország mondta, az Európai Uniónak nincs migrációs politikája, amit az is bizonyít, hogy nem akarnak változtatni a dublini szabályozáson, és évek óta beszélnek a legális csatornákról, de ezek csak papíron maradó szavak, amelyeket soha nem hajtanak végre” – hangoztatta.

Nyitókép: YARA NARDI/AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik