„Az EU hallgatása szégyenletes” – újra migrációs válság sújtja Lampedusa szigetét

2023. szeptember 17. 16:00

Sok ezer migráns érkezett csak az elmúlt néhány napban az apró olasz Lampedusa szigetre. Meloni kormányfő Von der Leyen bizottsági elnököt fogadja a helyszínen.

2023. szeptember 17. 16:00
EU chief Ursula von der Leyen visits Lampedusa

Vasárnap Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A biztosi testület feje Giorgia Meloni olasz miniszterelnök meghívására érkezett a szigetre, ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen nőt a migrációs nyomás a térségben.  

Idén ugyanis megduplázódott a Földközi-tengeren hajóval menekülők száma 2022 hasonló időszakához képest, és meghaladja a százezret – mindezek mellett csak az első félévben majdnem 800 menekülő holttestét emelték ki a tengerből. Csak az elmúlt három napban több mint 8000 migráns érkezett a szigetre, ami hatalmas nyomás alá helyezi az így is túlterhelt menekülttáborokat. 

A migránsokat különböző embercsempész hálózatok általában embertelen körülmények között, nyomorogva, összezsúfolva utaztatják Afrikából.

Ezt is ajánljuk a témában

Az illegális bevándorlók száma egyébként annak ellenére nő, hogy júliusban az EU megállapodást kötött Tunéziával, amelynek keretében több mint százmillió eurós támogatást ígértek be az embercsempészet visszaszorítására és a határőrség megerősítésére. 

A bizottsági elnököt azonban nem mindenki fogadta örömmel, 

sokan elégedetlenek amiatt, hogy az európai döntéshozók csak most kezdtek el a sziget helyzetévvel foglalkozni. Ezért a helyiek alig néhány órával Ursula von der Leyen látogatása előtt tüntetéseket szerveztek Lampedusán. Az olasz lakosok olyan intézkedéseket követelnek, amelyekkel megállítják a tarthatatlanná vált migránsáradatot – mutatja be a Euronews hírportál.

Ezt is ajánljuk a témában

A helyzet tarthatatlansága Brüsszelt is cselekvésre kényszeríti

Az olasz kormányfő nem először próbálja meg felhívni az uniós döntéshozók figyelmét a helyzet tarthatatlanságára, ugyanis korábban rendkívüli intézkedéseket jelentett be a migrációs hullám visszaszorítására, és felkérte Charles Michelt, az EU állam- és kormányfőit tömörítő csúcstestülete, az Európai Tanács elnökét is, hogy az unió októberben esedékes csúcstalálkozójának napirendjére vegyék fel a menekültkérdést. Úgy látszik, hogy a helyzet most vált olyan tragikussá, hogy az Brüsszel ingerküszöbét is megütötte, és 

Ursula von der Leyent is cselekvésre késztette.  

Olasz médiaforrások szerint a bizottsági elnök a kikötőt és az Imbriacola kerületben lévő migrációs hotspotot látogatja meg. Von der Leyen szóvivője, Eric Mamer szombaton azt is megerősítette, hogy a bizottsági elnök Meloni meghívására utazik, aki „rendkívüli intézkedéseket” ígért a migránsáradat kezelésére, és ismét felszólított Észak-Afrika tengeri blokádjára. Mint Meloni kijelentette: 

Európának „paradigmaváltásra” van szüksége a migrációt sürgető kérdések kezeléséhez.

„Nyilvánvaló, hogy Olaszország és Európa nem üdvözölheti ezt a tömeges emberáradatot, különösen akkor, amikor ezt a migránsáradatot gátlástalan emberkereskedők irányítják” – mondta Meloni.

A helyi polgármester szerint is lépni kell

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere azt mondta az olasz RTL 102.5 rádiónak, hogy elérkezett egy pont, ahonnan nincs visszatérés. Úgy látja, hogy a tömeges migráció jelensége válságba taszította a szigetet. Szerinte egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben lépésre van szükség, Európának és az államnak azonnal be kell avatkoznia egy mentőakcióval és az időben történő átszállítással.

A polgármester kiemelte, hogy dühösek, mert január óta tudták, hogy a helyzet a nyár folyamán tovább romlik majd, és mégsem tudtak tenni ellene. „Nehézséget okoz a keletkezett hulladék elszállítása. Folytonosságnak kell lennie az átszállásokban, nagy hajók rendelkezésre állását kérjük, amelyek készek emberek mozgatására” – fogalmazott.

Hozzátette: 

Az Európai Unió hallgatása szégyenletes.

 „Amint azt Franciaország és Németország mondta, az Európai Uniónak nincs migrációs politikája, amit az is bizonyít, hogy nem akarnak változtatni a dublini szabályozáson, és évek óta beszélnek a legális csatornákról, de ezek csak papíron maradó szavak, amelyeket soha nem hajtanak végre” – hangoztatta.

Nyitókép: YARA NARDI/AFP

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2023. szeptember 17. 20:54
Az EU vezetés egy hányadék hányadék banda.
DE JÓ
2023. szeptember 17. 20:09
Drogqueen: "Szíjjártó előadta, hogy a ruszkik az ízlésünk ellen valók, Kohán Matyi szerint Putyin neosztálinista.. Mindkettő igaz, csak a ruszomarhává szeretett fideszes proli még nem úgy gondolja..." Jól van, ratyi... A migránsinvázióról tudnál valami értelmeset mondani??? Mert ez itt csak a tőled megszokott szimpla, 20 filléres hányás.
zakar zoltán béla
2023. szeptember 17. 20:07
M Erkel -Bánd bán
DE JÓ
2023. szeptember 17. 19:51
Ebből megint az lesz, hogy fel kell pörgetni a szétosztási mechanizmust...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!