Csak idén több migráns érkezett Olaszországba, mint Székesfehérvár lakossága

2023. augusztus 29. 11:23

Giorgia Meloni kijelentette, hogy az ország évek óta nem tapasztalt migrációs nyomásnak van kitéve.

2023. augusztus 29. 11:23

Az olasz miniszterelnök szerint kormánya migrációs politikája jó irányban halad, de további szigorításra van szükség. Az év eleje óta több mint 113 ezren kötöttek ki az olaszországi partokon, ami már túllépte a tavaly egész évben regisztrált érkezéseket a belügyminisztérium keddi adatai szerint.

Elkeserítő a helyzet

Giorgia Meloni a nyári szünetet követő első kormányülésen a migrációs helyzetről is beszélt a miniszterelnöki hivatal hétfő este kiadott közleménye szerint. A kormányfő, aki egyben a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, hangoztatta, hogy

az ország évek óta nem tapasztalt migrációs nyomásnak van kitéve,

mindenekelőtt az afrikai Száhel-térségben korábban és a közelmúltban történt események következtében, ami jelentősen megemelte az érkezések számát.

Nehéz elmagyarázni a közvéleménynek, mi történik”

– jelentette ki Meloni. Hangsúlyozta, hogy a migrációs adatok erős emelkedést mutatnak az egy évvel ezelőttiekhez képest. Úgy vélte, hogy a kormánya által követett politikai irány helyesnek bizonyul, vagyis az a döntés, hogy Róma megállapodást köt az egyszerre tranzit- és kiindulási pontnak számító észak-afrikai országokkal.

A lehetséges megoldás

„Továbbra is ezt az irányt követve magasabb sebességre kell kapcsolni, szorítani a szálakat, világos jelzést kell adni az emberkereskedőknek, és nagyobb együttműködésre van szükség az illegális migrációval szembeni fellépésben” – jelentette ki.

Kiemelte, hogy kormánya gyorsan akar cselekedni az illegális migráció okozta nemzetbiztonsági helyzetet is figyelembe véve.

A belügyminisztérium adatai szerint 2023 eleje óta már több mint 113 ezren érkeztek.

A tavalyi év ugyanezen időszakában kevesebb mint 56 ezren, 2021 hasonló időszakában pedig valamivel több mint 38 ezren. Tavaly egész évben 105 ezer feletti volt az érkezések száma. Az ideihez hasonló számokat utoljára 2017-ben mértek, amikor egy év alatt több mint 191 ezren léptek be Olaszországba.

Luca Zaiának, az északkeleti Veneto tartomány Liga-párti kormányzójának korábbi kijelentése szerint nem kizárt, hogy

év végéig az érkezések száma megközelíti a 200 ezret.

A legtöbb érkezést eddig augusztus 25-én mérték, amikor Lampedusa szigetére egy nap alatt 63 vízijárművel több mint 1800-an érkeztek.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, a Liga vezetője szerint egy újabb migrációs biztonsági intézkedéscsomagra van szükség, azoknak a jogszabályoknak a frissítésére, amelyeket 2018-ban belügyminiszterként vezetett be, és melyeket később az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt közös kormánya eltörölt.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / AP / Europa Press / Europa Press

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. szeptember 23. 21:50
Kit érdekel, hogy miről siránkozik ez a nő, amikor nem cselekszik, csak bőg. Hát akkor, bőgjön.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 29. 15:35
Meloni engedi be őket. Cserébe nem kell dolgozniuk és fizetniük a visszafizethetetlen államadósságot. Magyarország fizeti helyettük.
Héja
2023. augusztus 29. 14:43
Dinnye Györgyinek nem magyarázkodnia kéne,hanem cselekedni. Bárgyú mosoly, felemelt mutatóujj nem elég.
monuskaroly
2023. augusztus 29. 14:00
Ha egy állam nem tudja megvédeni a határait, akkor már nem önálló ország!!! Ugye Dinnye néni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!