Elkeserítő a helyzet Lampedusán: fürtökben lógnak a migránsok (VIDEÓ)

2023. július 27. 20:20

A négyszáz férőhelyen több mint 3500-an szorongtak csütörtökön.

2023. július 27. 20:20
Lampedusa. An infant lies in its mother's arms as migrants prepare to disembark from the Spanish Humanitarian Maritime Rescue ship 'Aita Mari' in the port of Salerno, southern Italy, on June 25, 2023. 172 migrants, including 57 women, 16 minor and 2 infants were rescued off the coast of Lampedusa.

Az olaszországi Lampedusa szigetére többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani, a szicíliai Agrigento prefektusa csütörtökön elrendelte a migránstábor minél gyorsabb kiürítését.

A délelőtti órákban ötszáz embert komphajóval indítottak el Lampedusáról

a szicíliai Porto Empedocle kikötőjébe, ahova további 250-et szállítanak pénteken. Száznyolcvan migránst repülővel Bologna városába szállítanak, egy további hatszáz fős csoport pedig a következő napokban a Dattilo hadihajó fedélzetén kerül át a szintén szicíliai Augustába és Cataniába, ahonnan majd tovább osztják őket.

A lampedusai tábor folyamatos ürítése ellenére a sziget közepén található regisztrációs központ csütörtökön a zsúfolásig megtelt:

a négyszáz férőhelyen több mint 3500-an szorongtak,

ami a 2018 óta működő központ történetében a legmagasabbnak számít.

Csütörtökön több mint ezren kötöttek ki a szigeten: mindannyiukat a tunéziai Szfakszból indították az emberkereskedők.

A Burkina Faso, Elefántcsontpart, Kamerun, Guinea, Libéria, Mali, Szenegál, Szudán, Etiópia és Pakisztán irányából érkező férfiak, nők és gyerekek elmondták, hogy csónakjaikat az emberkereskedők csak egy bizonyos pontig kísérték el a tengeren, majd leszedték a motort és egy másik csónakkal távoztak, magukra hagyva a csoportokat, melyeket az olasz parti őrség segített partra.

(MTI)

A kialakult helyzettel kapcsolatban az Origo megkérdezett egy helyi lakost.

A felvételt itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: ELIANO IMPERATO / CONTROLUCE VIA AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levente-11
2023. augusztus 01. 09:43
Frankisztán és Germanisztán után alakul az Italisztán is. Ez még viccnek is rossz, de gyenge matek tudásom alapján, ha csak jönnek és jönnek. . . Ha a túrós tésztára sok mákot öntesz, akkor előbb-utóbb mákos tészta lesz belőle.
Muki46
2023. július 29. 13:14
Hazaküldeni az összeset.
KBA98
2023. július 28. 17:10
Ez a beszari nő csak a megválasztásáig volt gerinces, aztán a gerinc elszállt!
Jack Reynor
2023. július 28. 16:35
vagy Usula von der Leyen lakása elé kellene szállítani őket, meg a többi Eu képviselő lakása elé közvetlenül, hogy sátorozzanak ott a nyakukon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!