Ukrajna újra nekiment Brüsszelnek

2023. szeptember 14. 20:55

Szerintük az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozások meghosszabbítása destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is.

2023. szeptember 14. 20:55

Kijev szerint törvényellenes és destabilizáló hatású az Európai Unió bármely olyan döntése, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után, derült ki az ukrán külügyminisztérium csütörtöki bejelentéséből. 

„Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is” – olvasható a közleményben.

Az ukrán külügyi tárca emellett az európai normák megsértését is felrótta az Európai Unió országainak.

„Szeptember 15-én lejár az Európai Bizottság tilalma az ukrán gabonafélék uniós tagállamokba irányuló importjára. Ukrajna arra számít, hogy ezután az európai fél feloldja az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó összes korlátozást. Ezzel a lépéssel véget lehet vetni az EU-Ukrajna társulási szerződés rendelkezései, valamint az egységes európai piac elvei és szabályai megsértésének” – hangsúlyozták.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden a Polsat lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Varsó kész akár egyoldalú tilalmat bevezetni az ukrán gabona behozatalára, ha az EU nem hosszabbítaná meg az uniós tilalom hatályát szeptember 15-én túl. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök viszont azzal fenyegetett, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul ebben az esetben.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI, EPA, Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. szeptember 15. 06:50
drogqueen 2023. szeptember 14. 20:57 Kijevnek mindig igaza van. Hergeled az embereket, csak hergeled, közben kárörvendően nevetsz. Ismerünk! Ezért nem hat ránk a betűvetésed! :D :D :D
luisbathhelena
2023. szeptember 15. 03:31
22ig nem omlott össze a piac ukránok nélkül? Csak azóta?
Kozmosz
2023. szeptember 15. 02:20
Fejjel.
need-info
2023. szeptember 14. 23:07
A frontnak is hogy nekiment, aztán visszapattant...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!