Támadhatja Ukrajna Oroszország szívét a Taurus rakétákkal?

2023. szeptember 20. 06:13

A darabonként egymillió euróba kerülő német Taurus rakétákat követeli Ukrajna: mit tud ez a rakéta és mire juthatna vele háborúban álló keleti szomszédunk? Somkuti Bálint elemzése!

2023. szeptember 20. 06:13
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő (MCC Geopolitikai Műhely)
 

Az angol Storm Shadow (Viharárnyék) rakéták után Ukrajna szeretné a német Taurus (Bika) nevű alacsony észlelhetőségű cirkáló rakétákat is megkapni. A hírek szerint azért, mert a német-svéd rakéta hatótávolsága nagyobb, mint az angol-franciáé.

Egy igen jellemző megnyilvánulásban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter német kollégájával, Annalena Baerbockkal folytatott tárgyalásai után a közös sajtótájékoztatón kifakadt:

„Nem értem, miért húzzák az időt. Úgyis oda fogják adni.” 

Erre a német diplomácia furcsa kijelentéseiről elhíresült vezetője csak annyit válaszolt: „Mint minden szállításunk esetében, most is minden kérdést előre tisztázni kell”.

De miért is zajlott le a pengeváltás a két vezető között? Az angol-francia fejlesztésű Storm Shadow-nál akár harmadával nagyobb hatótávolságú Taurus cirkálórakéta szállítása Ukrajnának sokáig egyfajta tabu volt, és még szóba sem került. A háború előrehaladtával azonban, ahogy a harckocsik átadása, ez is egyre inkább kész ténynek tűnik. Egyedül az időpont és a mennyiség a kérdés.

Mit tud a „Bika”? A kialakításában, méretében, súlyában és képességeiben a Storm Shadow-ra nagyon hasonlító eszköz egyedül meghajtásában tér el brit-francia társától. Mindkettő valamivel másfél tonna alatti súlyú, öt méter hosszúságú, 

sebességük pedig éppen hangsebesség alatti, 1100-1200 km/óra.

Robbanófejük is hasonló méretű, valamivel 500 kilogramm alatti. 

De mint mindig, az ördög most is a részletekben lakozik. A Wikipédián a Storm Shadow-nál még 550 (!) kilométeres hatótávolságot írnak, a többi forrásban már „csak” 250-400 kilométert. Hírek szerint – elkerülendő az eszkalációt – Ukrajna a kisebb, 250 kilométeres hatótávú változatot kapta Nagy-Britanniától. De a poklok lakója máshol is felüti szarvas fejét. A Taurus nagyobb hatótávolságot lehetővé tevő, egyébként amerikai gyártmányú turbofan hajtóműve 500 és 1000 km/h sebességtartományban a leghatékonyabb. Ezért élhetünk a gyanúperrel, hogy a megadott 0,95 Mach a maximális elérhető sebesség, mint versenytársa esetében. Tartósan éppúgy 700-850 kilométer/órás sebességgel halad, mint a hasonló hajtóművel felszerelt utasszállító gépek. Viszont, ha Nagy-Britannia nem adta a nagyobb hatótávolságú változatot, akkor miért pont Németország akarná tovább feszíteni a húrt?

Ráadásul az itt-ott felbukkanó hírekkel ellentétben mindkét európai eszköz ugyanazokkal a modern vezérlési rendszerekkel van felszerelve, a becsapódást irányító infravörös képalkotó eszköztől a centiméteres pontosságú katonai GPS-n át egészen a tehetetlenségi vezérlésig és a terepfelismerőig (TERCOM). Ez utóbbit hívják TRN-nek és TERPROM-nak is, de az elve ugyanaz, mint a nyolcvanas évek Tomahawk szárnyas rakétáiba szerelt rendszernek. Az alacsonyan, 30-70 méter magasan repülő rakéta az előre beprogramozott terepviszonyokat kameráin követve halad a célja felé, 

éppen ezért a GPS-jelek elektronikai zavarása nem hat rá. 

Mindezeken túl a Taurus fejlett elektronikai hadviselési ellenintézkedésekkel is fel van szerelve, amelyek jellegüknél fogva titkosak. 

Fentiek miatt, és figyelembe véve a nyugati államok törekvését, hogy az orosz területekre való támadást ne tegyék lehetővé Ukrajnának, egyetlen logikus érv látszik csak a Taurus átadása mellett: kifogyóban vannak a britek által átadott cirkálórakéták. Mivel a német arzenálban mintegy 600 darab van a darabáron egymillió eurós fegyverből, akár jelentős képességekhez is juthat ezáltal északkeleti szomszédunk.

Két kellemetlen kérdés azonban továbbra is fennáll. Az egyik, hogy a vezetési pontok, hidak (!), bunkerek, lőszerraktárak, kikötőben horgonyzó hajók és repülőterek ellen kifejlesztett Storm Shadow-okat miért nem a kritikus szárazföldi támadás támogatására vetették be? Miért az egyértelműen másodlagos célpontnak számító partra szállító hajó és a tengeralattjáró ellen? Valószínűleg a nagyon hasonló képességű Taurusok fő célpontjai is az orosz Fekete-tengeri flotta egységei és a Kercsi híd lesznek. 

A másik, ami ennél sokkal érdekesebb, hogy természetesen

az Egyesült Államok is rendelkezik hasonló kategóriájú fegyverrel. 

A világ első szárnyas rakétáját, a Tomahawkot váltó JASSM (AGM-158) ráadásul 2000 darab feletti számban áll rendelkezésre, és gyártója, a Lockheed Martin hamarosan akár évi 1000 darab gyártásra is képes lesz. Ennek átadásáról azonban egyelőre szó sincs. Vajon miért?

 

Nyitóképen: a német Taurus rakéta (JUNG Yeon-Je / AFP)

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 24. 02:20
Aki azt sem tudja, hogy mi az a rakéta, nem tud megkülönbözteti egy rakétát egy robotrepülőgéptől ő nagyon ciki újságírónak, hát még szakértőnek! A rakétának semmi sem kell a külvilágból, minden benne van, ami a működéséhez szükséges, ezért működik a világűrben is. A sugárhajtómű csak levegőben működik, mert szüksége van külső oxigénre, ezért olcsóbb, de lassabb és annyira magasra sem tud menni. A robotrepülőgépek viszont alacsonyan közlekednek. Itt van az elsőnek a fejlesztése a világon filmen, akkor még szárnyas bombának hívták. https://www.youtube.com/watch?v=UtDHLsB2Ksc
lauderstenonis-2
2023. szeptember 21. 09:24
Szakértő :)))))) LOL Muhaha. :))))) A Taurus nem rakéta, hanem robotrepülő. Tomahawk szárnyas rakéta :))))) Szakértő :))))))
Stingary76
2023. szeptember 20. 12:00
Ráküldik Moszkvába mindet. Ez a tervük. De arra rá fognak baszni rendesen.
Saksafar
2023. szeptember 20. 11:31
Követeli? Sem nem uniós, se nem NATO tag, ezt a szót örökre töröljék az ukrán-tahó-bunkó szótárból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!