Robert Fico teljesen leállítaná az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatást!

2023. szeptember 19. 19:24

A volt szlovák kormányfő azon kevés politikus egyike, aki nyíltan fel mer szólalni a nyugati fősodorral szemben.

2023. szeptember 19. 19:24

Mint ismert, kevesebb mint két hét múlva előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában, ahol a kampány már javában tart. Robert Fico – aki 2006 és 2010 között, majd 2012 és 2018 között volt az ország miniszterelnöke – interjút adott az Associated Press hírügynökségnek, és ismertette terveit. Az interjút a Magyar Nemzet is szemlézte.

Ezek között olyan pontok is szerepelnek, melyek gyökeresen megváltoztatnák Pozsony Ukrajna-politikáját. Az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) nevű párt vezetője a hírügynökségnek kijelentette:

ha a Smer a kormány tagja lesz, nem küldünk többé fegyvert vagy lőszert Ukrajnának.

A volt szlovák kormányfő ugyanis azt az álláspontot képviseli, miszerint „a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét”. Fico szerint az Egyesült Államoknak a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodás megkötésére rábírnia Oroszországot és Ukrajnát.

Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa őrzött területeket”

– szögezte le az interjúban a szlovák politikus.

Egyre többen nem értenek egyet a katonai támogatással

Az Associated Press cikkében rámutatott arra, hogy Robert Fico azon kevés európai politikus közé tartozik, akik 

nyíltan fel mernek szólalni a nyugati fősodorral szemben

 az Ukrajnába szállított fegyverek ügyében.

A hírügynökség hozzátette, egyre növekszik ugyanis azoknak a száma, akik nem értenek egyet a katonai támogatással. Magyarország mellett már Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is egyre erősödnek az ukrajnai beavatkozással kapcsolatban szkeptikus hangok.

Nyitókép: Bertrand Guay/AFP

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik