Plusz 18: a szexmunka dekriminalizálására szólít fel az Európai Parlament

2023. szeptember 15. 07:12

A szexmunkások szervezetei üdvözölték a jelentést.

2023. szeptember 15. 07:12

Az uniós törvényhozók elfogadtak egy jelentést, amely a prostitúcióban részt vevők büntethetőségének megszüntetésére, valamint helyette a „kliensek büntetésére” szólítja fel a tagállamokat, a szexmunkások és az európai parlamenti képviselők közötti, a szektor szabályozásáról szóló vitában – olvasható az Euractiv cikkében. A portál szerint csütörtökön az Európai Parlament tagjai 234 igen szavazattal, 175 nem ellenében és 122 tartózkodás mellett 

elfogadták a prostitúció szabályozásáról szóló jelentést.

A jelentésnek nincs közvetlen jogalkotási hatása, de vitát váltott ki az uniós törvényhozók és a szexmunkások között a szexmunka legitimitásának kritikus megközelítése, valamint az általa javasolt szabályozási modell miatt.

Még nem tudni mi lenne a „büntetés”

Az eredeti szöveg arra szólította fel a tagállamokat, hogy alkalmazzák a jelenleg Svédországban, Franciaországban és Írországban alkalmazott úgynevezett skandináv modellt, amely a szexvásárlókat kriminalizálja. A végleges szöveg azonban kevésbé erőteljes megközelítést alkalmazott, ehelyett a kereslet csökkentésére irányuló kezdeményezéseket és 

a „kliensek büntetését” szorgalmazta. 

A szöveg nem tartalmazott útmutatást arra vonatkozóan, hogy ebben az összefüggésben mit jelentene a „büntetés”. A szexmunkások szervezetei üdvözölték ezt a szempontot, valamint az ellenszavazatok és a tartózkodások számát.

A nyitókép illusztráció (MTI/Bruzák Noémi)

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. szeptember 15. 14:11
No csak, az "Európai Parlament tagjai 234 igen szavazattal, 175 nem ellenében és 122 tartózkodás mellett" fogadtak el egy javaslatot, ami a jelenlévőkhöz képest 44,1 %-os, az összes képviselőhöz képest pedig 33,4 %-os arányt jelent. Ez aztán a demokrácia, amelyben elvileg, akár egy személy is hozhat érvényes határozatot. Ilyen még egy tisztességes maffiában sem létezik!
Sting61
2023. szeptember 15. 13:36
Remélem a lányaitok is sexmunkások lesznek!
Akitlosz
2023. szeptember 15. 13:29
"A szexmunkások szervezetei üdvözölték ezt a szempontot" Nekik miért jó, ha elveszi az állam tőlük a kuncsaftjaikat? Nyugodtabban kirabolhatják őket, mert úgysem mer majd feljelentést tenni?
Akitlosz
2023. szeptember 15. 13:28
Ha akármit, ami nem tetszik az államnak üldözni akar, mint bűncselekményt, akkor a benne résztvevő összes szereplőt üldöznie célszerű. termelőt, kereskedőt, fogyasztót is. Máskülönben reménytelen és értelmetlen. Valami vagy bűncselekmény és akkor mindenkit büntetni kell, akinek a saját szabad akaratából köze van hozzá vagy nem az és akkor senkit sem szabad büntetni. Ha a kurvákat támogatja az állam miközben a kuncsaftjaikat üldözi, akkor tele lesz az ország agresszív kurvákkal és félős, rejtőzködő kuncsaftokkal. Ennek mi értelme lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!