Osztrák külügyminiszter: Az EU nem kezelheti prioritásként Ukrajna csatlakozását

2023. szeptember 01. 18:41

„Ez geostratégiai katasztrófa lenne” – figyelmeztetett Alexander Schallenberg.

2023. szeptember 01. 18:41
President Of Ukraine Volodymyr Zelenskyy At The European Council

A Politico podcast-műsorában beszélt arról Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, hogy bár szerinte Ukrajna és a szomszédos Moldova az „európai családba” tartozik, az EU-nak ettől függetlenül alaposan át kell gondolnia bővítési politikáját.

Az nem lehet, hogy Ukrajna a gyorsított pályán (érkezik az EU-ba) a többi ország pedig az út szélén várakozik. Ez geostratégiai katasztrófa lenne”

– húzta alá az osztrák politikus, aki itt a nyugat-balkáni országokról szólt elsősorban. 

George Orwell „Állatfarm” című disztópikus regényére utalva Schallenberg hangsúlyozta, hogy az EU-nak el kell kerülnie egy olyan rendszert, amelyben egyes országok „egyenlőbbek, mint mások”.

Az osztrák miniszter megjegyezte, hogy az EU mintegy 20 évvel ezelőtt tagságot ígért a nyugat-balkáni országoknak, de ezt az ígéretet nem tartotta be. 

Nem várhatunk. Mert ha várunk, elveszíthetjük ezeket a régiókat. Megint elveszíthetjük Ukrajnát… és a Nyugat-Balkánt” 

– figyelmeztetett Schallenberg. Hozzátette, hogy ha az EU nem tudja bizonyítani hitelességét a saját szomszédságában, akkor globálisan sem lesz képes jelentős szerepet játszani.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 03. 10:02
figyelő4322 2023. szeptember 01. 21:25 Öröm látni, hogy a szomszédok mostanában kevésbé labancok, és egyre inkább sógorok........ Figyelő!!!! Tudod te kik voltak a labancok??? Szerintem nézz utána.
Hohokam
2023. szeptember 02. 13:25
Rajta van már a jóember a Mirotvorec halál-listán?
KBA98
2023. szeptember 02. 10:23
Ukrajna sem EU sem NATO tag nem lehet!
Hangillat
2023. szeptember 02. 09:44
EU(SA) -érzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!