Orosz nukleáris bombázókat tekintett meg Kim Dzsongun

2023. szeptember 16. 13:33

Az észak-koreai vezető korábban az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

2023. szeptember 16. 13:33

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szombaton az orosz védelmi miniszter kíséretében megtekintette az atomfegyverekkel felszerelt orosz stratégiai bombázókat, hiperszonikus rakétákat és hadihajókat.

Szergej Sojgu miniszter a Csendes-óceán partvidéki Vlagyivosztok várostól mintegy 50 kilométerre fekvő Knyevicsi repülőtéren fogadta az észak-koreai vezetőt.

Az orosz minisztérium közleménye szerint Sojgu kíséretében Kim megtekintette az orosz nukleáris légierő gerincét alkotó, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 típusú bombázókat. 

„Képes Moszkvából Japánba repülni, majd vissza” 

– mondta Sojgu Kimnek az egyik repülőgépről a találkozóról közöltek szerint.

Az észak-koreai vezetőnek bemutatták a Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozására alkalmas MiG-31I elfogó repülőgépet is. A Kinzsal, vagyis a „tőr” egy levegőből indítható, hiperszonikus sebességgel haladó, nukleáris vagy hagyományos robbanófej hordozására egyaránt alkalmas ballisztikus rakéta. Hatótávolsága a jelentések szerint 480 kilogramm hasznos teherrel 1500-2000 kilométer, és akár a hangsebesség tízszeresével (12 ezer kilométer/óra) is képes haladni

A repülőgépek és rakéták megtekintése után Kim ellátogatott az orosz csendes-óceáni flotta hadihajójára Vlagyivosztokban, ahol később a haditengerészetet egy bemutatóján vesz részt.

Putyinnal is tárgyalt

Kim pénteken egy harcirepülőgép-gyárat tekintett meg. Előzőleg szerdán katonai kérdésekről, az ukrajnai háborúról és az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Észak-Korea tovább fejleszti kapcsolatait anélkül, hogy ezzel "bármilyen egyezményt megsértenének".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint semmilyen hivatalos megállapodás aláírása nem szerepel az észak-koreai vezető oroszországi látogatásának a napirendjén.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2023. szeptember 16. 16:17
A Kindzsal a Kim és a bandzsal szavakból lett?
lájkbajnok
2023. szeptember 16. 15:16
Kakadu is a díszvendégek között.
connorj
2023. szeptember 16. 14:22
Kedves Jun Szogjol, Kim Dzsong Un, Xi Csin Ping, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin! NÉGYES TALÁLKOZÓ https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Panmindzson van ??? IRODALOM https://m.youtube.com/watch?v=Ft8kQaXHN94&pp=ygUQYSBrb3JvbmEgaGVyY2VnZQ%3D%3D ♥️ 🤍 💚
mandiren
2023. szeptember 16. 14:06
A srác vajon mit jegyzetelhet folyamatosan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!